Dijsselbloem: alle eurolanden achter bankenunie

V.l.n.r. eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, de Griekse minister van Financiën Ioannis Stournaras, EU-commissaris Olli Rehn en de Ierse Financiën-minister Michael Noonan praten bij vlak voor de eurogroepvergadering. Foto AFP / Georges Gobet

Alle eurolanden hebben hun steun uitgesproken voor een zo snel mogelijke invoering van een volledige bankenunie. Dat zei minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem vanavond na afloop van de vergadering van de zeventien eurolanden, meldt persdienst Novum.

Zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble leek eerder vandaag nog tegengas te geven.

Tijdens de Eurogroep is gesproken over de verbanden tussen de verschillende elementen van de bankenunie, vertelde Dijsselbloem. Hij wees hierbij op de Europese bankentoezichthouder, het afwikkelingsmechanisme, het depositogarantiestelsel en de directe ondersteuning van banken vanuit het noodfonds ESM.

“We zijn het erover eens dat we alle elementen tijdig en consequent moeten opleveren”, verklaarde Dijsselbloem. Alle landen hebben volgens hem hun steun uitgesproken om ‘zo snel mogelijk’ te werken aan alle bouwstenen. “We hebben echter nog veel discussie voor ons, beginnende met morgen tijdens de ecofin.” Dinsdag komen alle ministers van Financiën van de 27 lidstaten van de Europese Unie bijeen.

Schäuble schreef vanochtend in de Financial Times dat de afwikkeling van failliete banken volgens hem voorlopig nog nationaal moet gebeuren. Voor een Europese ‘resolutie’ is volgens hem een verdragswijziging nodig, en dat kost tijd. Ook de invoering van een Europese fonds om de afwikkeling te betalen zou later moeten, zo schreef Schäuble. Dijsselbloem zei bij zijn aankomst in Brussel dat hij denkt dat al veel mogelijk is zonder verdragswijziging.

Rehn: vaak wordt gezegd dat Europa langzaam is

Eurocommissaris Olli Rehn sprak tijdens de persconferentie over het belang van de bankenunie voor de Europese commissie, vooral in Zuid-Europa.

“Het gaat niet over het helpen van banken, het gaat over het vrijmaken van investeringen voor een houdbaar herstel.”

De Europese Commissie komt volgende maand met een verdere invulling over de directe kapitaalversterking vanuit het ESM.

Rehn roemde de snelheid waarmee de bankenunie op poten wordt gezet. “Vaak wordt gezegd dat Europa langzaam is”, zei Rehn. “Maar nu hebben we een jaar na het besluit om tot een bankenunie te komen de belangrijkste elementen al in de steigers staan.”

    • Marije Willems