De winnaars en verliezers van het seizoen 2012/2013

1. Ajax

+

Een landstitel voor een beginnende trainer is knap, drie titels op rij is heel knap. Frank de Boer zette het elftal naar zijn hand. Zelfs van het ontbreken van een topscorer had Ajax geen last. Na een stroeve start was Ajax de meest constante ploeg.

2. PSV

-

Dick Advocaat en Mark van Bommel werden teruggehaald met als doel: de landstitel. Dat is mislukt. PSV maakte meer dan honderd treffers, maar bleek mentaal zwak. Incidenten met spelers trokken meer aandacht dan de prestaties.

3. Feyenoord

+

De tweede plaats van vorig jaar kon hij niet herhalen, maar het is een degelijke prestatie van trainer Ronald Koeman dat hij na het vertrek van bijna de hele as van zijn team lang meedeed om de prijzen. Graziano Pellè was met 27 goals een aanwinst.

4. Vitesse

+

De in 2010 al aangekondigde landstitel kwam er niet, maar Vitesse streed lang mee om de titel. De club heeft veel te danken aan Wilfried Bony, die 31 keer scoorde. Als hij niet meedeed, verloor Vitesse. Marko van Ginkel, die Oranje haalde, was een van de revelaties dit seizoen.

5. FC Utrecht

+

Vijfde worden met een elftal zonder aansprekende namen is een uitstekende prestatie van trainer Jan Wouters. De onverzettelijkheid is terug in Utrecht, met karakterspelers als Mike van der Hoorn en Tommy Oar.

6. FC Twente

-

Voor het tweede jaar op rij kwam het ambitieuze FC Twente niet verder dan de zesde plaats. Met een investering van 20 miljoen euro in nieuwe spelers begon Twente goed, maar het stortte na de winterstop in. De Engelse trainer Steve McClaren werd tussentijds ontslagen.

7. FC Groningen

+

Het leek een matig seizoen te worden. Vanaf het moment dat trainer Robert Maaskant zijn vertrek aankondigde, verbeterden de prestaties miraculeus en haalde Groningen de play-offs.

8. SC Heerenveen

-

Na de vijfde plaats van vorig jaar had de nieuwe trainer Marco van Basten moeite de juiste speelwijze te vinden. De hele voorhoede was vertrokken, alleen Alfred Finnbogason (24 goals) bleek een waardige vervanger. Later ging het beter, met een sterke Filip Djuricic.

9. ADO Den Haag

+

Met aardig voetbal krabbelde ADO op na de vijftiende plaats van vorig seizoen. Trainer Maurice Steijn heeft een aardig elftal gebouwd. Hagenees Mike van Duinen maakte elf treffers en werd de publiekslieveling.

10. AZ

-

Het ambitieuze elftal speelde zich pas in de voorlaatste competitieronde veilig. Spits Jozy Altidore en middenvelder Adam Maher waren lichtpuntjes in een wisselvallig team. De fysieke methode van trainer Gertjan Verbeek lijkt uitgewerkt.

11. PEC Zwolle

+

Iedereen zag PEC als degradatiekandidaat, maar het elftal van trainer Art Langeler haalde meer punten dan verwacht – met verzorgd voetbal.

12. Heracles Almelo

+

Af en toe was het spel van Heracles naïef, bijvoorbeeld door bij Feyenoord te spelen met drie verdedigers. Toch verdient trainer Peter Bosz een compliment voor zijn gedurfde speelwijze.

13. NAC Breda

-

Alleen de goals van Anthony Lurling, waarmee NAC zich vorige week veilig speelde, waren het aanzien waard. Verder speelde NAC kleurloos voetbal. De trainerswissel – Nebojsa Gudelj verving John Karelse – had wel een gunstig effect.

14. RKC Waalwijk

+

RKC kon niet de negende plaats van vorig seizoen evenaren, maar het is knap dat de ploeg met de laagste begroting de nacompetitie ontloopt.

15. NEC

-

NEC begon goed aan het seizoen, en leek zich te plaatsen voor de play-offs. Maar na drie versterkingen in de winterstop stortte de ploeg van trainer Alex Pastoor in elkaar.

16. Roda JC

-

Trainer Ruud Brood wist al snel dat het moeilijk zou worden. Af en toe stuntte Roda JC met gelijke spelen tegen topclubs, maar verder was het slecht, met de nacompetitie tot gevolg.

17. VVV Venlo

-

Al jaren is VVV niet weg te slaan uit de nacompetitie. Ook dit jaar moet de club zich daar weer zien te redden. De kwaliteit ontbrak om uit te groeien tot een stabiele middenmoter.

18. Willem II

-

De promotie kwam totaal onverwacht, en Willem II bleek niet klaar voor de eredivisie. Door geldgebrek was de selectie allerminst eredivisiewaardig.

    • Derk Walters