De eerste videoclip uit het heelal: astronaut covert Bowie’s Space Oddity

Zaterdag moesten twee astronauten ruimtestation ISS nog verlaten om een gevaarlijk ammoniak-lek te repareren, maar het is niet alleen maar hard werken in het ISS. De vanavond uit het ISS vertrekkende Canadese astronaut Chris Hadfield maakte bij wijze van afscheid een videoclip waarop hij David Bowie’s Space Oddity zwevend opvoert.

Still uit de eerste videoclip in de ruimte.
Still uit de eerste videoclip in de ruimte. Foto AP / NASA, Chris Hadfield

Zaterdag moesten twee astronauten ruimtestation ISS nog verlaten om een gevaarlijk ammoniak-lek te repareren, maar het is niet alleen maar hard werken in het ISS. De vanavond uit het ISS vertrekkende Canadese astronaut Chris Hadfield vermaakt zijn fans al sinds zijn aankomst in december met tweets, video’s en foto’s uit de ruimte. Daar kwam ten afscheid vannacht nog een videoclip bij waarop hij David Bowie’s Space Oddity zwevend opvoert.

Zie Hadfield in de eerste in het heelal opgenomen videoclip toepasselijke teksten als “Now it’s time to leave the capsule, if you dare” en “Here am I, sitting in a tin can far above the world, planet Earth is blue and there’s nothing left to do” zingen, met zwevende gitaar in de handen:

Twitter avatar Cmdr_Hadfield Chris Hadfield With deference to the genius of David Bowie, here’s Space Oddity, recorded on Station. A last glimpse of the World. http://t.co/DMnMc8qC7f

De lyrics zijn wel lichtelijk aangepast. Met Major Tom lijkt het in het oorspronkelijke lied namelijk iets minder goed af te lopen dan met bevelhebber Hadfield, die gewoon van plan is terug te komen. Major Tom verbreekt de communicatie met het controlecentrum op aarde juist, en zweeft de ruimte in. Het origineel gaat zo:

Hadfield bleek al eerder naast astronaut een behoorlijk goede zanger, toen hij een ander nummer opnam. Ook gewoon in het ISS, en volgens het bijschrift “you can hear the slight buzz of the station’s fans in the background”:


Ook nam hij met de band Barenaked Ladies een buitenaards duet op:

Eerder gaf Hadfield ons andere inkijkjes in leven in de ruimte, zoals hoe werkt huilen in de ruimte:


Tanden poetsen:

En scheren:

Ook tweette de astronaut met bijna 800.000 followers maandenlang mooie plaatjes uit de ruimte, zoals deze laatste foto:

Twitter avatar Cmdr_Hadfield Chris Hadfield The southwest corner of Africa, from space. http://t.co/Aq09OdjHpT