Dan Brown met in megabestseller-top Inferno

Krijgt de boekhandel morgen met de nieuwe thriller Inferno van Dan Brown opnieuw een megabestseller in de schappen? Kan de schrijver van De Da Vinci Code de verkooprecords breken van de Harry Potterserie en Fifty Shades of Grey?

Inferno verschijnt morgen, dinsdag 14 mei, wereldwijd in het Engels, maar tegelijkertijd ook in elf vertalingen. Met andere vertalers hebben vier Nederlandse vertalers eerder dit jaar in bunkers in Milaan en Londen onder strikte beveiligingsmaatregelen het boek van ruim 500 pagina’s vertaald. Over Inferno is alleen bekend dat het Dan Browns vierde thriller over symbolenexpert Robert Langdon is, gebaseerd op Dantes beschrijving van de hel in De Goddelijke Komedie.

Koploper van de recente bestsellers is nog altijd de Harry Potterserie – Harry Potter and The Philosopher’s Stone was het best verkocht met naar schatting 107 miljoen exemplaren. De andere delen uit de serie haalden verkoopaantallen van 50 tot 65 miljoen. Voor Browns grootste succes tot dusver, The Da Vinci Code, wordt de wereldwijde verkoop op 80 miljoen geschat. Van Fifty Shades of Grey van E.L. James zouden er binnen één jaar ruim 70 miljoen zijn verkocht. Een klassieke bestseller blijft The Lord of the Rings.

Voor alle cijfers geldt dat het schattingen zijn, de wereldwijde verkopen worden niet door één instantie bijgehouden en uitgevers willen nog wel eens verkoopcijfers overdrijven. James brak vorig jaar de snelheidsrecords van aantallen boeken per week die werden verkocht. In zeker vier Nederlandse boekhandels zijn morgen Dan Brown-ontbijten, waarbij een vertaler aanwezig is en het boek te koop.