Conservatief Bojko Borisov wint in Bulgarije

Protesters carry torches during a demonstration outside the National Palace of Culture, where the political parties in the elections will be holding news conferences, in Sofia May 12, 2013. The rightist GERB party held the lead in Bulgaria's election on Sunday but its prospects of forming another government, after the last one was ousted by protests, looked uncertain after its potential partner ruled out a deal. About 200 people gathered in Sofia as polls closed, waving Bulgarian flags and banners criticising GERB and the political elite, briefly scuffling with police. REUTERS/Pierre Marsaut (BULGARIA - Tags: ELECTIONS POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De parlementsverkiezingen in Bulgarije zijn gisteren gewonnen door de conservatieve partij GERB van oud-premier Bojko Borisov, die in februari moest aftreden na felle straatprotesten tegen zijn bezuinigingen. Maar om opnieuw te kunnen regeren zal Borisov een coalitie moeten vormen. De andere drie partijen die de kiesdrempel haalden, hebben gezegd daar niets voor te voelen.

Borisov kreeg volgens de voorlopige uitslag bijna 32 procent van de stemmen. De Socialistische Partij, voortgekomen uit de communistische partij, kreeg ruim 27 procent.

De verkiezingen hebben weinig geholpen om de gevoelens van malaise te verminderen in Bulgarije, een van de armste landen van de Europese Unie. Illustratief is de opkomst. Net de helft van de 6,9 miljoen stemgerechtigden kwam stemmen. Vier jaar geleden was de opkomst nog ruim zestig procent.

De kabinetsformatie wordt ingewikkeld. Als Borisov geen akkoord weet te sluiten met andere partijen, moeten de socialisten een poging wagen. Die partij schermde gisteren met het idee van een anticrisiskabinet met veel technocraten.

Veel hangt af van de twee andere partijen in het parlement. De MDL, de partij van de Turkse minderheid die eerder met de socialisten heeft samengewerkt, kreeg ruim negen procent van de stemmen. De nationalistische en xenofobe partij Ataka kreeg 7,6 procent. Ataka heeft eerder een minderheidskabinet van Borisov gesteund, maar wil daar nu niets van weten.

Waarnemers sluiten een opleving van de straatprotesten tegen de chronische armoede en als maffioos beschouwde politici niet uit. De afgelopen weken hebben zeven mensen zich uit protest tegen de misère in brand gestoken.

Van verschillende kanten zijn beschuldigingen gekomen over stemfraude door aanhangers van de GERB. Zaterdag heeft het Openbaar Ministerie in Sofia 350.000 vervalste stembiljetten in beslag genomen. (AFP)