Conservatief Bojko Borisov wint in Bulgarije

Activisten demonstreren tegen de zege van de conservatieve partij GERB. Zij voelen zich miskend door de politieke elite.
Activisten demonstreren tegen de zege van de conservatieve partij GERB. Zij voelen zich miskend door de politieke elite. Foto Reuters

De parlementsverkiezingen in Bulgarije zijn gisteren gewonnen door de conservatieve partij GERB van oud-premier Bojko Borisov, die in februari moest aftreden na felle straatprotesten tegen zijn bezuinigingen. Maar om opnieuw te kunnen regeren zal Borisov een coalitie moeten vormen. De andere drie partijen die de kiesdrempel haalden, hebben gezegd daar niets voor te voelen.

Borisov kreeg volgens de voorlopige uitslag bijna 32 procent van de stemmen. De Socialistische Partij, voortgekomen uit de communistische partij, kreeg ruim 27 procent.

De verkiezingen hebben weinig geholpen om de gevoelens van malaise te verminderen in Bulgarije, een van de armste landen van de Europese Unie. Illustratief is de opkomst. Net de helft van de 6,9 miljoen stemgerechtigden kwam stemmen. Vier jaar geleden was de opkomst nog ruim zestig procent.

De kabinetsformatie wordt ingewikkeld. Als Borisov geen akkoord weet te sluiten met andere partijen, moeten de socialisten een poging wagen. Die partij schermde gisteren met het idee van een anticrisiskabinet met veel technocraten.

Veel hangt af van de twee andere partijen in het parlement. De MDL, de partij van de Turkse minderheid die eerder met de socialisten heeft samengewerkt, kreeg ruim negen procent van de stemmen. De nationalistische en xenofobe partij Ataka kreeg 7,6 procent. Ataka heeft eerder een minderheidskabinet van Borisov gesteund, maar wil daar nu niets van weten.

Waarnemers sluiten een opleving van de straatprotesten tegen de chronische armoede en als maffioos beschouwde politici niet uit. De afgelopen weken hebben zeven mensen zich uit protest tegen de misère in brand gestoken.

Van verschillende kanten zijn beschuldigingen gekomen over stemfraude door aanhangers van de GERB. Zaterdag heeft het Openbaar Ministerie in Sofia 350.000 vervalste stembiljetten in beslag genomen. (AFP)