Centrum-rechts grootste in verkiezingen Bulgarije

Ex-premier Boiko Borisov van de grootste partij GERB stemt.
Ex-premier Boiko Borisov van de grootste partij GERB stemt. Foto EPA / Vassil Donev

De centrumrechtse partij GERB (Burgers voor de Europese ontwikkeling van Bulgarije) heeft volgens de eerste officiële tellingen de parlementsverkiezingen in Bulgarije gewonnen. De partij van ex-premier Boiko Borisov, die in februari aftrad na protesten tegen de slechte levensstandaard, heeft volgens persbureau Reuters 31,4 procent van de stemmen binnengehaald.

De socialisten bleven, met 69 procent van de stemmen geteld, steken op een tweede plaats met 27,4 procent. Een partij etnische Turken, MRF, behaalde 9,2 procent van de stemmen, het nationalistische Attack 7,6. De opkomst komt waarschijnlijk onder de 50 procent uit. De definitieve uitslag wordt later vandaag verwacht.

Omdat geen partij een grote meerderheid heeft behaald, lijkt het vormen van een regering in het armste land van de EU moeilijk te gaan worden. Het zou een probleem kunnen worden voor GERB om coalitiepartijen te vinden nu het imago van de partij is aangetast door landelijke protesten en beschuldigingen van illegale activiteiten. Inwoners van het land zijn boos over de lage levensstandaard. “Ik denk dat het land snel weer nieuwe verkiezingen moet houden”, zei politiek analist Anton Todorov tegen persbureau AP.

De socialistische partij gaf na de uitslag aan niet te verwachten dat GERB erin slaagt een regering te vormen. De socialistische partijleider Sergei Stanishev gaf aan graag met MRF, Attack en burgerorganisaties in gesprek te gaan.

Ontevreden kiezers

Tientallen kiezers toonden zich gisteren al ontevreden met de uitslag. Ze raakten na het sluiten van de stembussen slaags met de politie bij het perscentrum waar de partijleiders hun persconferenties zouden houden. De betogers scandeerden “maffia’ en probeerden het gebouw te bestormen. Ze werden tegengehouden door de oproerpolitie, die het gebouw had afgezet.

Aan de verkiezingen deden 36 partijen mee. Bulgarije kent echter wel een kiesdrempel, waardoor veel partijen geen zetel in het parlement zullen veroveren.

In de protesten en de verkiezingsuitslag klinkt zware kritiek door op de economische politiek in Bulgarije. Het land, al zes jaar lid van de EU, is samen met Letland de armste EU-lidstaat. Meer dan de helft van de bevolking leeft in armoede, het minimumloon is slechts 155 euro en er is amper een sociaal vangnet. Zeker twaalf procent van de beroepsbevolking is werkloos. De bezuinigingen waartoe de regering besloot om de overheidsschuld in te perken zijn veel Bulgaren, die hun hoofd vaak maar ternauwernood boven water kunnen houden, in het verkeerde keelgat geschoten.

    • Anouk van Kampen