Carolijn Visser wint Bob den Uyl Prijs voor beste reisboek

Carolijn Visser heeft gisteren de Bob den Uyl Prijs voor het beste journalistieke reisboek van dit jaar gewonnen. De schrijfster won met haar boek Argentijnse avonden. Van de Zwart Janstraat naar de pampa, uitgegeven door Atlas/Contact. Dat maakte juryvoorzitter Job Cohen gisteren bekend. Het juryrapport noemt Carolijn Visser „de ideale reisleidster die niet zichzelf maar anderen op de voorgrond plaatst.” Naast Cohen zaten VPRO-hoofdredacteur Karen de Bok, schrijvers Christine Otten en Pauline Slot en journalist Laura Starink in de jury.

Visser krijgt een geldbedrag van 7.500 euro. In haar boek beschrijft ze de wonderlijke geschiedenis van Rinus van Mastrigt die in 1937 per fiets zijn ouderlijk huis in Rotterdam verliet en koers zette naar Batavia. Hij eindigde met zijn twee dochters op de pampa van Argentinië.

De andere genomineerden voor de Bob den Uyl Prijs waren Geert Mak voor Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika (Atlas/Contact), Monique Samuel voor Mozaïek van de revolutie. Een kijkje achter de deur van mijn nieuwe Midden-Oosten (De Geus), Pascal Verbeken, Grand Central Belge. Voetreis door een verdwijnend land (De Bezige Bij Antwerpen), Fred de Vries, Afrikaners. Een volk op drift (Nijgh & Van Ditmar) en Maarten Zeegers, Wij zijn Arabieren. Portret van ondoordringbaar Syrië (Podium).

Omdat de Bob den Uyl Prijs dit jaar tien jaar bestaat, reikte VPRO voor het eerst ook De Bagagedrager uit, een aanmoedigingsprijs voor reisschrijvers tot 33 jaar. Elfie Tromp won en krijgt 2500 euro voor een reis naar een hondenshow in Boedapest. Haar reisverhaal daarover wordt als e-book uitgegeven.