Bussemaker: vrouw is te afhankelijk van haar man

Emancipatie

Vrouwen moeten onafhankelijker worden van hun man. Ze teren nog te vaak op de zak van hun echtgenoot. Dat zei minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zaterdag in dagblad Trouw naar aanleiding van een nota over emancipatie die ze naar de Tweede Kamer stuurde. Het gebeurt volgens de minister te vaak dat vrouwen niets doen met de opleiding die ze hebben gevolgd. „Vrouwen moeten af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin. Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen over het feit dat de overheid zo veel in ze heeft geïnvesteerd.” Doen vrouwen het op de universiteit nog goed, op de arbeidsmarkt draaien de rollen om en blijven ze volgens Bussemaker thuis met een kleine deeltijdbaan. De minister vindt dat onwenselijk. Ook omdat „veel gehuwde, niet-werkende vrouwen zich niet lijken te realiseren dat, als het inkomen van hun man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen.”

Haar pleidooi voor vrouwenemancipatie maakte dit weekeinde sterk verdeelde reacties los. „Ze kan beter handvatten geven hoe vrouwen dat kunnen doen, financieel onafhankelijk worden”, zei CDA-er Esther de Lange op Radio 1. „In plaats van dat ze er een dag voor Moederdag met de zweep over gaat.” NRC

Lees meer op Pagina 19 en 20