Brink’s wil personeel bewapenen - ‘veiligheid niet gewaarborgd’

Geldtransportbedrijf Brink's wil medewerkers bewapenen om zichzelf te kunnen verdedigen bij een overval. Foto EPA / Julien Warnand

Geldtransportbedrijf Brink’s wil medewerkers bewapenen om zichzelf te kunnen verdedigen bij een overval. Volgens het bedrijf kan de overheid de veiligheid onvoldoende garanderen. Dat zegt hoofd beveiliging Sjouke de Graaf vanavond in het programma EenVandaag.

“Tot nu toe hebben we dit met elkaar prima gered zonder wapens maar de huidige situatie is zo ernstig dat we een aanvraag hebben gedaan bij de minister om wapens te mogen hebben in onze vestigingen. Om onszelf te kunnen verdedigen bij een volgende aanval.”

Brink’s werd in de afgelopen twee jaar meermalen met bruut geweld overvallen. Zo drongen criminelen gelddepots binnen met explosieven en namen ze op de vlucht de politie onder vuur met zware wapens.

Sinds de overval in 2011 in Amsterdam-Zuidoost geldt voor de beveiliging van geldtransportbedrijven een speciaal protocol. Zo worden bij een overval speciale eenheden ingezet. Volgens Brink’s levert dat echter onvoldoende op. De politie zou beter bewapend moeten worden en desnoods moet het leger worden ingezet.

“De Nederlandse politie heeft absoluut de wil en intentie om deze daders aan te houden en op te pakken. Maar ik heb de indruk dat ze aan het einde van hun mogelijkheden zijn”, aldus De Graaf.

“Wellicht dat het daarom noodzakelijk is om van specifieke eenheden van het leger gebruik te maken. Om ze de volgende keer wel te stoppen.”

In België mogen beveiligingsbedrijven zich al wel bewapenen. Volgens de federale politie heeft dat geholpen om het aantal overvallen daar terug te dringen. België vermoedt dat de overvallen in Nederland waarschijnlijk gepleegd zijn door een crimineel netwerk uit België.

    • Marije Willems