Blanco maakt reclame met Gesink en 'wit' Kelderman

Vincenzo Nibali leidt na één week Giro. Achter de Italiaanse renner schittert de Blanco-ploeg: Robert Gesink is derde, Wilco Kelderman beste jongere.

Mooi moment voor het geplaagde Nederlandse wielrennen, zaterdag bij de huldiging na de lange tijdrit in de Ronde van Italië. La Maglia Bianca, de witte trui van beste jongere voor Wilco Kelderman, net 22 jaar uit Amersfoort. Tussen de missen, twee armen in de lucht. Die prachtige roze bandjes op de mouwen en onderaan het shirt. „Dat ik in mijn eerste grote ronde in het wit mag rijden is super”, sprak de belofte van de Blanco-ploeg, op de rustdag vandaag twaalfde in het klassement.

De Italiaanse tifosi hebben uiteraard meer oog voor de roze leiderstrui van Vincenzo Nibali dan voor het wit van Kelderman. De Italiaanse kopman van Astana verloor in de tijdrit over 54,8 kilometer – verrassend gewonnen door de Brit Alex Dowsett – veel minder tijd dan verwacht op favoriet Bradley Wiggins. Nibali leidt in het klassement met 29 seconden voorsprong op Cadel Evans. Maar ook in de strijd om het roze speelt Blanco mee. Robert Gesink staat dankzij een goede tijdrit derde, 1.15 minuut achter Nibali. „Voorlopig gaat alles perfect”, twitterde de Blanco-kopman na afloop.

Na één week Giro telt Blanco zijn zegeningen. Dagelijks rijdt de grootste Nederlands ploeg attent in de frontlinie. Niet alleen Gesink (elfde) en Kelderman (veertiende, ondanks een slepend achterwiel) reden goed in de tijdrit. Ook Stef Clement (vijfde), Juanma Gárate (negentiende) en Maarten Tjallingii (28ste) toonden op het lastige parcours bij de betere renners te horen. Steven Kruijswijk reed ook gisteren in de rit naar Florence weer van voren op elke klim.

Ploegleider Jan Boven en de renners zelf proberen vooral te waken voor euforie. ‘De Giro is nog lang’, klinkt het, vrij naar ‘Parijs is nog ver’ van Joop Zoetemelk. Maar benjamin Kelderman, niet bekend om zijn grootspraak, vatte het goede gevoel na de eerste Giro-week treffend samen. „Ik denk dat het peloton de druk van onze sterke manier van rijden begint te voelen.”

De Blanco’s begonnen vorige week in Napels onder zware druk aan de eerste grote ronde van dit wielerseizoen. Na het abrupte vertrek van Rabobank, dat nog een jaar doorbetaalt, is nog altijd geen nieuwe sponsor gevonden. De aanhoudende berichtgeving in eigen land over dopingaffaires uit het verleden werkt niet in hun voordeel. Ook de tweede Nederlandse ploeg, Vacansoleil-DCM, heeft nog geen zekerheid over de sponsoring voor volgend seizoen. Hoe gestrest het klimaat is, blijkt wel uit de persboycot die de Blanco-leiding onlangs afkondigde tegen de Volkskrant, na een in de ogen van de Blanco’s onjuiste en te negatieve column.

Al in december, bij de ploegpresentatie op het Canarische eiland Fuerteventura, werd de Giro tot hoofddoel uitgeroepen. In de nieuwe kleuren blauw-zwart-wit mocht Kelderman in het Engels vol bravoure de doelstellingen aankondigen. „De Giro wordt mijn belangrijkste race van het jaar. Robert (Gesink) gaat voor de topdrie en ik voor het wit. Great.”

Kopman Gesink (26) wilde na een aantal negatieve ervaringen in de Tour de France dit jaar alles op de Giro zetten. Vier keer eindigde hij al in de toptien van een grote ronde: vijfde in de Tour, zevende en twee keer zesde in de Vuelta. Voor zijn debuut in Italië mocht hij zelfs de voorjaarsklassiekers laten schieten. Na een tegenvallende Parijs-Nice en een sterke wederopstanding in de zware Ronde van Catalonië (zesde) werden Gesink en zijn helpers op Tenerife met een zwaar trainingskamp van drie weken klaargestoomd voor de Giro.

Waar Kelderman vijfde werd in de Ronde van Romandië, de laatste voorbereidingskoers, bleef Gesink nog even in de anonimiteit. In de hectische eerste Giro-week toonde hij topvorm, met wellicht zijn beste tijdrit ooit in een grote ronde; hij verloor slechts 1.22 minuut op winnaar Dowsett. De komende twee weken volgen zes aankomsten bergop en een klimtijdrit, zijn specialiteiten.

Als kopman staat Gesink er vooralsnog nu het moet. Druk? „Ik moet de Blanco-familie bedanken voor het creëren van de perfecte omstandigheden waarin we kunnen presteren”, twitterde hij zaterdag. Evenwicht.

    • Maarten Scholten