agenda

FILE - In this Thursday, Nov. 11, 2010 file photo Moroccan girl nicknamed Ruby attends a party in a disco in Genoa, Italy. Italian Premier Silvio Berlusconi had sex with a significant number of prostitutes, Milan prosecutors alleged Monday, Jan. 17, 201, in documents seeking authorization to search some of his properties. The prosecutors are leading a probe aimed at determining if the 74-year-old media mogul paid for sex with a 17-year-old Moroccan girl who attended parties at one of his villas last year. Prostitution isn't a crime in Italy, but exploiting or aiding prostitution with minors is. The prosecutors allege that Berlusconi had sex with a "significant" number of young female prostitutes and used apartments to compensate the women, along with cash payments. Berlusconi has denied wrongdoing. (AP Photo/File)
FILE - In this Thursday, Nov. 11, 2010 file photo Moroccan girl nicknamed Ruby attends a party in a disco in Genoa, Italy. Italian Premier Silvio Berlusconi had sex with a significant number of prostitutes, Milan prosecutors alleged Monday, Jan. 17, 201, in documents seeking authorization to search some of his properties. The prosecutors are leading a probe aimed at determining if the 74-year-old media mogul paid for sex with a 17-year-old Moroccan girl who attended parties at one of his villas last year. Prostitution isn't a crime in Italy, but exploiting or aiding prostitution with minors is. The prosecutors allege that Berlusconi had sex with a "significant" number of young female prostitutes and used apartments to compensate the women, along with cash payments. Berlusconi has denied wrongdoing. (AP Photo/File) AP

Dinsdag 14 mei

EU-ministers van Financiën bespreken in Brussel onder meer het heikele onderwerp van de afwikkeling van faillissementen van banken.

Woensdag 15 mei

President Dioncounda Traoré van Mali en zijn Franse ambtgenoot François Hollande zijn in Brussel voor een donorconferentie voor Mali, georganiseerd door de Europese Commissie. Doel is het organiseren van steun van de internationale gemeenschap voor de  wederopbouw van Mali nu de moslimextremisten grotendeels uit het noorden zijn verdreven. Verschillende ministers en staatshoofden zullen aanwezig zijn.

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen bespreekt het nucleaire programma van Iran. Teheran zegt een deel van zijn verrijkte uranium, dat gebruikt kan worden voor kernwapens, in te zetten als grondstof voor een reactor voor medisch onderzoek.

In de Zambiaanse hoofdstad Lusaka begint het proces tegen Paul Kasonkomona, die strijdt voor de rechten van homoseksuelen. Hij staat terecht omdat hij zich op televisie openlijk uitsprak voor het decriminaliseren van homoseksualiteit. Hij kan daarvoor tot één maand celstraf worden veroordeeld.

Donderdag 16 mei

In Washington ontvangt president Obama de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Op de agenda staat onder meer de situatie in Syrië.

Zondag 19 mei

Gemeenteraadsverkiezingen in Kroatië geven een indicatie van de stemming in het land dat in juli toetreedt tot de Europese Unie.

Maandag 20 mei

In Straatsburg buigt het Europees Parlement zich in plenaire zitting onder meer over de plannen voor een bankenunie . In de wandelgangen gaat het steeds meer over de Europese verkiezingen van 2014: wie stelt zich opnieuw verkiesbaar? Wie gaat de Europese lijsten aanvoeren?

Woensdag 22 mei

In Brussel komen EU-leiders bijeen om knopen door te hakken over de strijd tegen belastingontduiking. Het onderwerp is na de crisis rond Cyprus hoger op de Brusselse agenda gekomen. Recentelijk zijn ook andere belastingparadijzen in de EU, zoals ook Luxemburg en ook Nederland, onder vuur komen te liggen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon brengt voor het eerst een bezoek aan het Grote Merengebied in Afrika. Na een tussenstop in de Congolese hoofdstad Kinshasa reist hij door naar Goma, de economische hoofdstad van Oost-Congo, de Rwandese hoofdstad Kigali en de Oegandese stad Entebbe. De Veiligheidsraad gaf in maart groen licht voor de inzet van een nieuwe interventiemacht in Congo, die een mandaat heeft om offensieve operaties uit te voeren tegen rebellengroepen. Eén daarvan is M23, dat volgens experts gesteund wordt door Rwanda en Oeganda.

Donderdag 23 mei

De sociaal-democratische SPD, de oudste partij van Duitsland, viert haar honderdvijftigste verjaardag in het Gewandhaus in Leipzig, de stad waar in 1863 de ‘Allgemeine Deutsche Arbeiterverein’ werd opgericht. In 1891 ontstond daaruit de SPD. Eregast in Leipzig is de Franse president François Hollande.

Aan de Radboud Universiteit van Nijmegen ontvangt de Duitse bondskanselier Angela Merkel een eredoctoraat wegens „haar internationale maatschappelijke verdiensten, haar inzet voor Europa en vanwege haar visie op het belang van wetenschap”.

Vrijdag 24 mei

In het proces tegen Silvio Berlusconi in Milaan staat de getuigenverklaring van Ruby op het programma, die nog minderjarig was toen ze deelnam aan seksfeestjes in de villa van Berlusconi. De 76-jarige oud-premier stut het nieuwe Italiaanse kabinet van premier Letta.

In Zuid-Afrika begint het proces tegen negen politieagenten die worden beschuldigd van de moord op een Mozambikaanse taxichauffeur in februari. Ze bonden zijn handen vast aan de achterkant van een politiewagen en sleepten hem honderden meters over het asfalt, omdat hij ergens had stilgestaan waar dat niet mocht. Het incident was gefilmd door een omstander met een mobiele telefoon. De beelden werden gepubliceerd door de tabloid Daily Sun.

In Quito wordt Rafael Correa voor een derde termijn geïnstalleerd als president van Ecuador. De herkozen Correa hoopt het linkse gezicht van Zuid-Amerika te worden, nu de Venezolaanse president Hugo Chávez is overleden.

Zaterdag 25 mei

In de Ethiopische hoofdstad komt de Afrikaanse Unie bijeen voor de viering van haar vijftigste verjaardag, gevolgd door een conferentie over het jaar van de ‘Afrikaanse renaissance’.

Zondag 26 mei

Het Franse parlement stemde al in met de wet die het homohuwelijk regelt, maar de Constitutionele Raad moet zich nog uitspreken. Vandaag protesteren tegenstanders van de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen.

Maandag 27 mei

In Algiers begint de rechtszaak tegen dertien verdachten van de illegale adoptie van Algerijnse kinderen naar Frankrijk.

Volgende week verschijnt, wegens Pinksteren op maandag 19 mei, geen De Wereld