Waarom miljoenen mensen naar een zelfmoord keken

Een screenshot van Fox News, enkele seconden voordat Jodon Romero zelfmoord pleegde.
Een screenshot van Fox News, enkele seconden voordat Jodon Romero zelfmoord pleegde.

Amerikaanse nieuwszenders zijn dol op achtervolgingen. De nieuwshelikopter gaat de lucht in, de livestreams worden rondgetweet en binnen een mum van tijd kijkt de hele wereld mee. Ook als de achtervolging op tragische wijze eindigt. Zo zagen miljoenen mensen afgelopen september hoe Jodon Romero zichzelf door het hoofd schoot.

Nieuwszenders hebben afgesproken dat ze livebeelden van dit soort situaties met vijf seconden vertraging uitzenden. Dan heeft de regie tijd om weg te schakelen. Bij Fox News ging dat mis vorig jaar. De beelden van de zelfmoord van Romero en de presentator die tevergeefs alles probeert terug te draaien (“Get off it! Get off it! Get off it!”) gingen al snel viral, waardoor nog eens miljoenen mensen de beelden bekeken.

De beelden van de achtervolging en de reactie van de presentator, zonder het moment van de zelfmoord

Al snel ging de discussie over de fout van Fox News en de vraag of je dit soort beelden wel of niet moet tonen. Het echte verhaal, wie was de man die zichzelf doodschoot en hoe kwam het zover, verdween op de achtergrond. In een typisch Buzzfeed-verhaal duikt Jessica Testa in het verhaal van Romero en de digitale nasleep. Daarbij speelt ze zelf ook een rol. Want hoe vertel je de familie van Romero dat jij een groot aandeel hebt gehad in het verspreiden van de beelden van de zelfmoord?

“Over the last 18 years, Nature’s family has shrunk from five to one. Now she’s approaching 30, with two children and a solid job as a nursing assistant, but her home is full of urns. She shows me Jodon’s, on a shelf in her dining room, next to a photo of him and a small pile of Jolly Ranchers — his favorite. She answers all of my questions openly, often through tears. But when she asks me a question — “Did you watch the chase?” — I stumble.”

Lees het hele verhaal van Jessica Testa bij Buzzfeed (5.248 woorden, ongeveer 24 minuten leestijd).

    • Lex Boon