Vochtweigeraar in gevangenisziekenhuis opgenomen

Twee hongerstakers in het detentiecentrum in Rotterdam staan voor het raam tijdens een lawaaidemonstratie buiten tegen hun opsluiting.
Twee hongerstakers in het detentiecentrum in Rotterdam staan voor het raam tijdens een lawaaidemonstratie buiten tegen hun opsluiting. Foto ANP / Bas Czerwinski

Een van de asielzoekers die niet meer eet en drinkt is met nierproblemen opgenomen in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Dit vanwege de betere medische zorg daar, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan Novum.

Het aantal mensen dat zichzelf eten en drinken ontzegt in het detentiecentrum voor asielzoekers in Rotterdam is de afgelopen week gestaag afgenomen. Oorspronkelijk waren het er 111, donderdag waren het er nog 66 en vrijdag 45.

Gisteravond waren er nog vijftien over, van wie er negen niet meer eten en zes niet meer eten en drinken. Ze zijn het er niet eens met dat ze worden behandeld als criminelen. Ze brengen dagelijks zestien uur in hun cel door en worden geboeid bij een bezoek aan ziekenhuis of rechtbank.