Turkije: Assad is verantwoordelijk voor bomaanslagen - Syrië ontkent

De lokale Turkse bevolking verzamelt zich op een begraafplaats nabij de grens met Syrië en rouwt om de slachtoffers van de dubbele aanslag die gisteren plaatsvond. Foto AFP

Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, gelooft dat het regime van de Syrische president Bashir Al-Assad verantwoordelijk is voor de dubbele aanslag in de Turkse stad Reyhanli gisteren. Op twee plekken in de stad ontplofte toen een auto. Dat heeft hij gezegd tijdens een interview met de Turkse televisiezender TRT:

“De aanslag heeft niets te maken met de Syrische vluchtelingen in Turkije, maar heeft alles te maken met het Syrische regime.”

Daarnaast zijn de daders van deze aanslag volgens de minister ook betrokken bij een aanslag van een week geleden op de Syrische kuststad Banias. Syrische militairen die onder Assad dienen zouden hier 62 mensen hebben omgebracht. Vice-premier Besir Atalay heeft gisteren gezegd dat de aanslagen van gisteren ook het werk kunnen zijn van een Turkse groepering die banden onderhoudt met Syrië.

De Turkse politie heeft negen mensen opgepakt die betrokken zouden zijn bij de bomaanslagen gisteren. Minister van Binnenlandse zaken Muammer Güler liet verder niets los over de groep die hij verantwoordelijk acht voor het geweld.

‘Turkije heeft recht op alle mogelijke maatregelen’

Davutoglu zei gisteravond al dat Turkije na de explosies gisteren het recht heeft op het nemen van “alle mogelijke maatregelen.” Turkije deelt een meer dan vijfhonderd kilometer lange grens met Syrië en de Turkse regering staat Syrische rebellen toe Turkije als uitvalsbasis te gebruiken.

Syrische regering ontkent betrokkenheid

De Syrische regering ontkent op haar beurt dat zij de hand had in de bomaanslagen, zo stelde de Syrische minister van informatie tegenover Turkse media. ”Niemand heeft het recht valse beschuldigingen te uiten”, zei minister Omran al-Zoubi vanochtend. ”De Syrische regering gedraagt zich niet zo.” Turkije is verantwoordelijk ‘voor alles wat in Syrië gebeurt en wat gisteren in Turkije voorviel’, beweerde hij.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er aanslagen worden gepleegd in Turkije langs de Syrische grens van honderden kilometers. In februari ging een autobom af bij een grensovergang tussen Turkije en Syrië. Veertien mensen kwamen om. De aanslagen met de autobommen vergroten de vrees in Turkije dat de burgeroorlog in Syrië naar Turkije overslaat.

    • Annemarie Coevert