Syrische rebellen laten ontvoerde Filipijnen vrij

Blauwhelmen van de VN zijn bij de grens tussen Syrië en de Golanhoogten. De ontvoerde blauwhelmen werkten hier om de vrede te handhaven. Foto Reuters

Syrische rebellen hebben vanmiddag vier ontvoerde Filipijnse blauwhelmen vrijgelaten. Het viertal VN-soldaten, dat deel uitmaakte van de vredesmacht die namens de Verenigde Naties de gewapende vrede op de Golanhoogten handhaaft, oogt volgens het Filipijnse leger gezond. Ze worden nog door artsen gecontroleerd en krijgen ze een nagesprek over de psychische weerslag van hun gevangenschap.

In maart ontvoerden Syrische opstandelingen al eens 21 Filipijnse vredesmilitairen. Die werden toen na drie dagen onderhandelen weer vrijgelaten. De Filipijnse minister van buitenlandse zaken bepleit de terugtrekking van de Filipijnse eenheden die op de Golan zijn gelegerd, maar het laatste woord is aan de president.

    • Annemarie Coevert