Regering Marokko wankelt - tweede partij verlaat coalitie

De Marokkaanse koning Mohammed VI (rechts) schudt de hand van de Franse Gerard Mestrallet, ceo van het energiebedrijf GDF afgelopen april tijdens een bezoek van de Franse president Hollande. Foto AFP / Bertrand Langlois

De op een na grootste partij in de Marokkaanse regering heeft zich teruggetrokken uit de coalitie. Dat heeft een woordvoerder van de Istiqlal-partij vandaag gezegd, meldt AP. Het is voor het eerst dat een coalitiepartij in Marokko zich terugtrekt.

Istiqlal zegt zich niet langer te kunnen vinden in het beleid van de islamistische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), de grootste partij in de coalitie. Een woordvoerder zegt:

“De partij kan geen deel blijven uitmaken van een regering die niet luistert naar onze eisen om een herschikking van het kabinet en die beleid blijft voeren dat leidt tot hogere prijzen.”

De Marokkaanse koning Mohammed VI is nu aan zet. Hij moet of de PJD vragen een nieuwe coalitie te vormen, of vervroegde verkiezingen uitschrijven. Mohammed VI heeft de leider van Istiqlal nog gevraagd de ministers van de partij niet terug te trekken, maar dat verzoek was tevergeefs.

Net als andere landen in de regio was Marokko in 2011 in de ban van de zogenoemde Arabische Lente. Betogers gingen de straat op om meer democratie en minder corruptie te eisen. De koning nam snel stappen om de volkswoede in te dammen. Hij paste de grondwet aan om gekozen volksvertegenwoordigers meer macht te geven. Ook riep hij vervroegde verkiezingen uit.

De PJD van premier Abdelilah Benkirane won die de verkiezingen en beloofde corruptie te bestrijden en hervormingen door te voeren. Van de beloftes is echter weinig terechtgekomen, mede vanwege de wereldwijde financiële crisis en ruzies binnen de coalitie. De leider van Istiqlal, Hamid Chabat, is sinds begin dit jaar steeds kritischer over zijn coalitiepartner. Chabat hekelde vooral de door de PJD voorgestelde bezuinigingen en verlagingen van bepaalde subsidies.

    • Anouk Eigenraam