PvdA-lid Terphuis blijft strijden: ‘illegaliteit nooit strafbaar’

DEN HAAG - PvdA-lid Sander Terphuis luistert naar Diederik Samsom. PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de PvdA-ledenbijeenkomst in Den Haag over de strafbaarheidstelling van illegalen.
DEN HAAG - PvdA-lid Sander Terphuis luistert naar Diederik Samsom. PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de PvdA-ledenbijeenkomst in Den Haag over de strafbaarheidstelling van illegalen. Foto ANP/Phil Nijhuis

PvdA-lid Sander Terphuis zal vanmiddag op de ledenraad van de PvdA vóór een motie stemmen waarin staat dat illegaliteit nooit strafbaar mag worden, zo benadrukt hij in zijn blog.

Terphuis gaf vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman nog aan juist niet meer te zullen oproepen om tegen een afspraak uit het regeerakkoord te stemmen. Het PvdA-lid zei dat het bestuur een nieuwe motie ‘omarmt’ waarin juist niet wordt opgeroepen om tegen te stemmen. Vandaag schrijft hij zijn uitspraken te betreuren.

Twitter avatar Terphuis Sander Terphuis Ik maakte excuses bij mijn vrienden bij #Vluchtkerk voor mijn ongelukkige uitspraken bij #PenW en zal het herhalen op Ledenraad. #PvdA
Twitter avatar Terphuis Sander Terphuis Zoals ik ook in deze blog schrijf, gaat de strijd door totdat strafbaarstelling #illegaliteit ongedaan wordt. http://t.co/g14rsRV3Ua

Passage uit zijn blog:

“Naar aanleiding van mijn optreden bij Pauw en Witteman gisteren wil ik heel duidelijk zeggen dat mijn strijd tegen de strafbaarstelling van illegaal verblijf blijft doorgaan. Ik betreur het zeer dat sommige uitspraken van mij tijdens die uitzending ongelukkig waren en tot verwarring leidden. Sommige reacties op mijn uitspraken hebben mij diep geraakt. Ik heb absoluut niet willen zeggen, zelfs willen suggereren, dat het strafbaar stellen van illegaal verblijf onder bepaalde omstandigheden aanvaardbaar zou kunnen zijn.”

De PvdA-afdelingen in Rotterdam en Den Haag dienen vandaag een motie in om de strafbaarstelling te schrappen. Terphuis zal daar voor stemmen, omdat deze in lijn is met zijn eigen motie die eerder door het partijcongres werd aangenomen: “Uiteraard sta ik daar nog steeds achter, de strijd gaat door.”

PvdA-leider Diederik Samsom is de afgelopen week druk bezig geweest om meer begrip te kweken bij zijn achterban voor zijn weigering de strafbaarstelling van illegaliteit te blokkeren. De strafbaarstelling is een afspraak die de partij met de VVD maakte in het regeerakkoord, maar binnen de PvdA bestaat weerstand tegen de afspraak.