Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Met zo’n stuurman heeft Amsterdam geen kleinere rondvaartboten nodig

Still uit het filmpje.

Amsterdam wil kleinere rondvaartboten, zo maakte wethouder Carolien Gehrels vrijdag bekend. Volgens de gemeente zorgen de boten die langer zijn dan twintig meter voor onveilige situaties en oponthoud in de smalle grachten. Maar ligt dat aan de boten of de bestuurders?

Vanaf 2020 zijn boten langer dan twintig meter niet meer toegestaan zelfs. De rondvaart is in de hoofdstad nog altijd de populairste toeristische attractie. Jaarlijks stappen meer dan drie miljoen mensen in een boot, het aantal plezierboten op de grachten is naar schatting opgelopen tot achttienduizend. De gemeente wil het aantal vergunningen dan ook niet meer uitbreiden.

Toegegeven, met mooi weer zijn de grachten soms best vol. Wie zelf wel eens met een bootje (mee)vaart weet dat het best filevaren kan zijn. Maar als je goed kan sturen, hoeft dat toch eigenlijk allemaal geen probleem te zijn? Kijk naar de bestuurder van deze rondvaartboot. Die draait z’n hand niet om voor een moeilijk te nemen bochtje: