Terugkijken: Samsom verdedigt zijn standpunt tijdens extra ledenraad

Partijleden schrijven zich in voor de extra ledenraad van de PvdA.
Partijleden schrijven zich in voor de extra ledenraad van de PvdA. Foto ANP/Robin Utrecht

De PvdA was vanmiddag bijeen in Utrecht in een extra ledenraad naar aanleiding van de onrust rond de strafbaarstelling van illegaliteit. Diederik Samsom moest hier uitleggen waarom hij zijn eigen partijcongres trotseerde.

De extra politieke ledenraad verwierp de motie die oproept de strafbaarstelling van illegaliteit te schrappen uit het regeerakkoord. De leden namen wel met grote meerderheid de motie aan van PvdA’er Terphuis die moet zorgen voor een humaner asielbeleid. Samsom schaarde zich ook achter deze motie.

Voorafgaand aan de stemming deed Samsom een beroep op de ledenraad om niet in te stemmen met de motie die oproept om ‘iedere reële mogelijkheid’ aan te grijpen om het regeerakkoord op het punt van de illegaliteit te wijzigen. Ook eiste hij een helder signaal aan de fractie. Wanneer nieuwe onderhandelingen boven de markt blijven hangen, dan doet dat afbreuk aan het gesprek met de VVD om te komen tot een humaner asielbeleid, zei hij.