Ledenraad PvdA verwerpt motie strafbaarstelling illegaliteit

PvdA-leider Diederik Samsom is aan het woord tijdens de extra ledenraad over de strafbaarstelling van illegaliteit.
PvdA-leider Diederik Samsom is aan het woord tijdens de extra ledenraad over de strafbaarstelling van illegaliteit. Foto ANP / Robin Utrecht

PvdA-leider Diederik Samsom hoeft niet terug naar de onderhandelingstafel met de VVD. De extra politieke ledenraad verwierp vanmiddag een motie die hem oproept de strafbaarstelling van illegaliteit te schrappen uit het regeerakkoord.

De leden namen wel met grote meerderheid een motie aan van PvdA-lid Sander Terphuis, die moet zorgen voor een humaner asielbeleid. Samsom schaarde zich ook achter deze motie.

Voorafgaand aan de stemming deed Samsom een beroep op de ledenraad om niet in te stemmen met een andere motie die opriep om ‘iedere reële mogelijkheid’ aan te grijpen, het regeerakkoord op het punt van de illegaliteit te wijzigen. Ook eiste hij een helder signaal aan de fractie. Wanneer nieuwe onderhandelingen boven de markt blijven hangen, dan doet dat afbreuk aan het gesprek met de VVD om te komen tot een humaner asielbeleid, zei hij.

Volgens NRC-politiek redacteur Annemarie Kas is de uitkomst van de extra ledenraad een overwinning voor Samsom:

“De stemming in de zaal veranderde halverwege de middag. Hij hoeft niet aan het regeerakkoord te komen in ruil voor een aantal beloften die al deels zijn afgesproken en die hij deels nog moet waarmaken.”

Zo heeft Samsom beloofd zich hard te maken om het illegalenquotum af te schaffen en voor verruiming van het buitenschuldcriterium (vreemdelingen die een vergunning krijgen als ze buiten hun schuld niet kunnen terugkeren.) Kas:

“Maar de vraag is hoe realistisch die beloften zijn. Het illegalenquotum is er niet voor niets gekomen, en ook is de VVD een voorstander van het buitenschuldcriterium. Teeven heeft daar nog geen enkele toezeggingen over gedaan, tenzij er misschien al afspraken zijn gemaakt, maar dat weten we niet.”

De partij is weliswaar akkoord gegaan met het accepteren van de strafbaarheidstelling van illegaliteit, de partij wil dat het geen misdrijf wordt genoemd, maar dat er een boete op staat. Bij hoeveel overtredingen je uiteindelijk toch in de gevangenis belandt enzovoort dat moet allemaal nog uitgewerkt worden. De fractie gaat nu aan de slag met de motie-Terphuis.