Feyenoord pakt derde plaats in Eredivisie - Van Bommel eindigt loopbaan met rood

Mark van Bommel. Archieffoto ANP / Marcel van Hoorn

Feyenoord heeft zich verzekerd van de derde plaats in de Eredivisie. De Rotterdammers wonnen in de Kuip de laatste competitiewedstrijd met 1-0 van NAC Breda, terwijl concurrent Vitesse thuis verrassend met dezelfde cijfers verloor van VVV-Venlo. Feyenoord mag nu het als derde geëindigd is een ronde later dan Vitesse instromen in de voorronde van de Europa League.

De zege van Feyenoord kwam nogal dubieus tot stand. Over de winnende goal van Graziano Pellè was namelijk veel te doen. De kopbal van de Italiaan leek voor de doellijn weggekopt te worden door Tim Gilissen, maar arbiter Ed Janssen oordeelde dat de bal de lijn was gepasseerd. Feyenoord-trainer Ronald Koeman:

NAC Breda-speler Kees Luijckx vond het een “zuur” eindresultaat:

Feyenoord was ook bij een nederlaag derde geworden, omdat Vitesse zich verslikte in VVV. Bryan Linssen tekende na 27 minuten voor de winnende goal: 0-1. De Arnhemmers kregen voldoende kansen om iets terug te doen, maar met name Wilfried Bony had zijn vizier niet op scherp. De Ivoriaan is met 31 goals wel topscorer van de Eredivisie geworden. Pellè volgt met vier doelpunten minder op de tweede plaats.

Nederlaag PSV - Van Bommel stopt

PSV sloot een seizoen zonder prijzen teleurstellend af met een nederlaag bij FC Twente. De tukkers wonnen in eigen stadion met 3-1. Luc Castaignos en Nacer Chadli brachten Twente op een comfortabele voorsprong, waarna Dries Mertens de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam. Kort in de tweede helft gooide Willem Janssen het duel op slot.

Mark van Bommel, die na de wedstrijd bekendmaakte te stoppen, haalde het eindsignaal niet. De aanvoerder van PSV kreeg twintig minuten voor tijd zijn tweede gele kaart na een harde tackle op de benen van Dusan Tadic. Door zijn rode kaart sluit Van Bommel zijn carrière in mineur af. De 36-jarige Limburger speelde in zijn loopbaan ook voor Fortuna Sittard, Barcelona, Bayern München en AC Milan. Hij speelde 79 interlands voor het Nederlands elftal.

Van Bommel werd met al zijn ploegen kampioen. Met Fortuna won hij in 1995 de Eerste Divisie, bij PSV greep hij vier keer de landstitel. Ook bij Barcelona (een kampioenschap), Bayern (twee titels) en Milan (een Scudetto) viel er voor Van Bommel wat te vieren. Met Barça won hij bovendien in 2006 de Champions League. Met Oranje was de verloren WK-finale van 2010 het hoogtepunt van zijn loopbaan.

Van Bommel twijfelde al een tijd

Dit seizoen keerde hij terug bij PSV, waar hij eerder in zijn loopbaan een grote naam werd nadat hij bij Fortuna indruk had gemaakt. Het afscheid van de schoonzoon van Bert van Marwijk hing al enige tijd in de lucht. Nadat vorige maand berichten naar buiten waren gekomen dat hij zijn afscheidswedstrijd aan het plannen was, had Van Bommel echter laten weten dat hij de beslissing nog niet genomen had.

Het PSV-publiek deed er in elk geval alles aan om Van Bommel nog een jaar te behouden.Twee weken geleden werd hij tijdens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen FC Groningen na een wissel minutenlang toegezongen.

“Ik wist het echt nog niet, Elke keer waren er nog twijfels. De fans maakten het proces alleen nog maar moeilijker. Ik ben nu wel blij dat het erop zit. Het is wel een opluchting.Ik had nog wel een jaar door kunnen gaan, maar ik wilde zelf de regie in handen houden.”

Van Bommel vond het wel “mooi” geweest en dat hij blij was dat hij het moment van afscheid zelf heeft kunnen bepalen:

PSV en Feyenoord eindigden beide op 69 punten, maar het betere doelsaldo van de Eindhovenaren gaf de doorslag voor de tweede plaats. Vitesse werd vierde met 64 punten.

    • Anouk Eigenraam