Derde regeertermijn voor Sharif in Pakistan, mogelijk met meerderheid

Aanhangers van Sharif zijn vannacht de straat op gegaan om de overwinning te vieren. Foto AP/Anjum Naveed

De voormalige Pakistaanse premier Nawaz Sharif, die gisteren de overwinning al claimde, stevent af op een derde regeertermijn in het land. De voorlopige uitslagen van de parlementsverkiezingen van gisteren beloven hem een afgetekende overwinning.

Vanochtend, terwijl de officieuze uitslagen gestaag binnenstroomden, sloot de Pakistaanse staatstelevisie niet uit dat straks blijkt dat Sharif op eigen kracht een meerderheid in het parlement heeft veroverd. Slaagt de oud-premier daar niet in, dan moet hij op zoek naar regeringspartners. De grootste rivaal van Sharif, cricketlegende Imran Khan, heeft volgens persbureau AFP gisteravond al zijn nederlaag erkend.

Terug in Pakistan na zeven jaar ballingschap

Sharif was tweemaal eerder premier, maar was de afgelopen twaalf jaar veroordeeld tot de politieke wildernis. Na zeven jaar ballingschap keerde hij terug in Pakistan, maar hij was veroordeeld tot de oppositiebanken. Na nog eens vijf jaar wachten lijkt hij nu te mogen hopen op een nieuwe regeertermijn.

Aanhangers van Sharifs Pakistaanse Moslimliga (PML-N) gingen vannacht vast dansend de straat op om hun verkiezingsoverwinning te vieren. Zodra de roes is opgetrokken wacht Sharif echter een zware klus. De inflatie loopt op, de stroom valt geregeld uit, en dan is er ook nog de hardnekkige opstand van de vastberaden Taliban.

    • Annemarie Coevert