Centrumrechts grootste in exitpolls - winnaar verkiezingen Bulgarije onduidelijk

Boiko Borisov, leider van de centrumrechtse partij GERB loopt voor in de exitpolls. Foto Reuters / Stoya Nenov

De centrumrechtse GERB (Burgers voor de Europese ontwikkeling van Bulgarije) loopt voorop in de exitpolls, meldt Reuters. De partij van ex-premier Boiko Borisov, die aftrad in februari na protesten tegen de slechte levensstandaard, zou 31 procent van de stemmen hebben tot nu toe en 97 zetels. Toch ontbreekt een duidelijke winnaar nog.

De Socialistische partij staan tweede met ongeveer 27 procent van de stemmen. De ethnisch Turkse MRF partij en de nationalistische partij Aanval zouden elk rond de vier procent zitten. Centrumrechts haalt waarschijnlijk echter niet genoeg stemmen om alleen een nieuwe regering te vormen.

Als de definitieve uitslag dichtbij de exitpolls ligt kan dat tot meer politieke en economische instabiliteit leiden. Tientallen kiezers toonden zich vandaag al ontevreden met de uitslag. Ze raakten na het sluiten van de stembussen slaags met de politie bij het perscentrum waar de partijleiders hun persconferenties zouden houden. De betogers scandeerden ‘maffia’ en probeerden het gebouw te bestormen. Ze werden tegengehouden door de oproerpolitie, die het gebouw had afgezet.

Armoede is kiezers in het verkeerde keelgat geschoten

Aan de verkiezingen deden 36 partijen mee. Bulgarije kent echter wel een kiesdrempel, waardoor veel partijen geen zetel in het parlement zullen veroveren. Naast de GERB-partij en de Socialistische Partij halen waarschijnlijk nog drie partijen de kiesdrempel, wat het vormen van een regering verder zal bemoeilijken.

In de protesten en de verkiezingsuitslag klinkt zware kritiek door op de economische politiek in Bulgarije. Het land, al zes jaar lid van de EU, is samen met Letland de armste EU-lidstaat. Meer dan de helft van de bevolking leeft in armoede, het minimumloon is slechts 155 euro en er is amper een sociaal vangnet. Zeker twaalf procent van de beroepsbevolking is werkloos. De bezuinigingen waartoe de regering besloot om de overheidsschuld in te perken zijn veel Bulgaren, die hun hoofd vaak maar ternauwernood boven water kunnen houden, in het verkeerde keelgat geschoten.

De definitieve uitslag wordt morgen verwacht.

    • Anouk Eigenraam