Bulgarije kiest nieuw parlement in vervroegde verkiezingen

Campagneposters van de DPS-partij voor de verkiezingen in Sofia. Foto AP

In Bulgarije mogen zeven miljoen stemgerechtigden vandaag hun stem uitbrengen in de parlementsverkiezingen. De peilingen beloven een nek-aan-nekrace tussen de centrumrechtse GERB en de Socialistische Partij, en geen partij haalt naar verwachting een meerderheid.

GERB (Burgers voor de Europese ontwikkeling van Bulgarije) is de partij van ex-premier Boiko Borisov. Zijn regering trad in februari af na landelijke massaprotesten tegen de hoge elektriciteitsprijzen, armoede en corruptie. Daarop werden vervroegd verkiezingen uitgeschreven, die zouden eigenlijk over twee maanden plaatsvinden.

In de peilingen leidt GERB, gevolgd door de socialistische partij. Waarschijnlijk moet er een coalitie worden gevormd. Aan de verkiezingen doen meerdere kleinere partijen mee, waaronder nieuwe partijen die zijn voortgekomen uit de protestbeweging.

Kritiek op economische politiek in Bulgarije

In het debat over de protesten in Bulgarije klinkt zware kritiek door op de economische politiek in Bulgarije, zo schreef correspondent Marloes de Koning in NRC:

“Opeenvolgende regeringen hebben gekozen voor strak monetair beleid in de hoop concurrerend te worden en investeerders te trekken. Bulgarije heeft een relatief eenvoudig en aantrekkelijk belastingstelsel met een uniform belastingtarief van tien procent, voor zowel vennootschaps- als inkomstenbelasting.

De regering krijgt complimenten in Brussel wegens de lage staatsschuld en de stabiele munt. Maar het minimumloon is slechts 155 euro. Er is amper een sociaal vangnet. En er zijn geen hordes investeerders afgekomen op de lage lonen en lage belastingen.”

Een van de armste EU-landen

Bulgarije en Letland zijn de armste EU-lidstaten. In Bulgarije leeft meer dan de helft van de bevolking in armoede. Rondom de EU-toetreding in 2007 leken de negatieve trends even om te buigen, maar daar heeft de economische crisis een einde aan gemaakt.

Valse stembiljetten in beslag genomen

De Bulgaarse autoriteiten hebben gisteren in aanloop naar de verkiezingen 350 duizend illegale stembiljetten in beslag genomen bij een drukkerij in de stad Kostinbrod, zo meldde justitie in het land.

De Bulgaarse regering had 8,3 miljoen stembiljetten besteld bij de drukkerij. Deze biljetten nam de regering 8 mei in ontvangst. “Meer dan 350 duizend stembiljetten zijn gedrukt boven de wettelijk vastgestelde limiet (…) en werden gevonden in een drukkerij in Kostinbrod”, aldus justitie.

    • Annemarie Coevert