Bob den Uyl Prijs naar Carolijn Visser

Carolijn Visser heeft zondag de tiende VPRO Bob den Uyl Prijs in de wacht gesleept met haar boek Argentijnse Avonden. Ze kreeg de prijs voor het beste journalistieke Nederlandstalige reisboek van het afgelopen kalenderjaar uitgereikt in De Brakke Grond in Amsterdam. De in 1956 geboren Visser wint 7500 euro. Argentijnse Avonden gaat over een vader

Carolijn Visser heeft zondag de tiende VPRO Bob den Uyl Prijs in de wacht gesleept met haar boek Argentijnse Avonden.

Ze kreeg de prijs voor het beste journalistieke Nederlandstalige reisboek van het afgelopen kalenderjaar uitgereikt in De Brakke Grond in Amsterdam. De in 1956 geboren Visser wint 7500 euro.

Argentijnse Avonden gaat over een vader en zijn twee dochters die naar de pampa’s op Argentinië zijn geëmigreerd en de spanningen die dat oplevert. “Het harde bestaan op de pampa’s, de moeizame relatie tussen de grillige vader en zijn dochters, en de onbekende geschiedenis van de Nederlandse kolonie in Argentinië, wist Visser met haar vakmanschap, passie en stijlvastheid tot een schitterend verhaal te smeden”, aldus de jury.

Op de shortlist stonden zes titels. De jury, onder voorzitterschap van Job Cohen was onder de indruk van het niveau, meldt de VPRO.

De andere genomineerde boeken waren Reizen Zonder John van Geert Mak, Mozaïek van de Revolutie van Monique Samuel, Grand Central Belge van Pascal Verbeken, Afrikaners, Een Volk op Drift van Fred de Vries en Wij Zijn Arabieren van Maarten Zeegers.

Vorig jaar won P.F. Thomése de Bob den Uyl Prijs en in 2011 Cees Nooteboom.

Elfie Tromp werd zondagmiddag uitgeroepen tot de winnaar van de eerste VPRO Bagagedrager, een aanmoedigingsprijs voor jonge reisschrijvers. Ruim 250 schrijvers jonger dan 33 jaar hadden een reisplan ingediend, dat werd beoordeeld op fantasie, humor, kritisch vermogen, avonturierszin, originaliteit en zelfspot. Tromp ontving van juryvoorzitter Jelle Brandt Corstius 2500 euro om haar reisplan uit te voeren.  (Novum)

    • Sebastiaan Kort