Opinie

Zijn effecten veilig bij deze broker?

None

Ik ben geschrokken van de voorwaarden van goedkope brokers zoals TradersOnly. Zij wekken de indruk goedkoop én veilig te zijn, maar uit de kleine lettertjes blijkt dat ze mijn effecten mogen uitlenen of verhypothekeren zonder er zekerheden voor aan te houden. Zijn mijn effecten daar wel veilig?

Veiligheid is soms moeilijk te doorgronden. Neem Kees, die een winterstalling voor zijn nieuwe caravan zoekt. Voor een bodemprijs kan hij terecht in een overdekte, brandschone hal met camerabewaking plus schadeverzekering. Glunderend tekent Kees, en laat zijn mobiele vakantiehuis achter. Maar een week later ziet hij zijn caravan achter een ander voertuig rijden. Woedend spreekt hij zijn beheerder aan. Deze wijst op de piepkleine, lichtgrijze lettertjes: „De beheerder heeft het recht om de gestalde voertuigen te verhuren, te verhypothekeren of te verpanden, zonder toestemming van de eigenaar, en zonder dat de eigenaar recht heeft op een vergoeding. De verhuurder hoeft geen borg van de huurder te vragen.”

Iets vergelijkbaars lijken ook brokers te kunnen bepalen. Een broker is een effectenmakelaar. Je hebt er een nodig als je zelf in effecten handelt. Hoe goedkoper een broker, des te lager je transactiekosten. Dat kan jaarlijks honderden tot duizenden euro’s schelen. Maar soms lijken de kleine lettertjes van een broker op die van Kees’ caravanstalling. Neem TradersOnly, dat net als Lynx en Today’s Brokers, haar handel laat regelen door Interactive Brokers (IB). De voorwaarden van IB bepalen: „IB is gemachtigd door de cliënt om effecten of activa van de cliënt uit te lenen aan zichzelf of anderen. IB kan zonder voorafgaande berichtgeving effecten en activa verpanden of hypothekeren zonder een gelijkwaardig bedrag aan activa aan te houden. Voor het lenen van effecten kan IB financiële of andere voordelen ontvangen waar de cliënt geen recht op heeft.”

Dit klinkt eng, al staan daar de lage kosten tegenover. Daarnaast is IB lid van de Securities Investor Protection Corporation (sipc.org). Mocht IB bankroet gaan dan dekt SIPC je schade tot 500.000 dollar, waarvan 250.000 dollar voor cash. De rest, tot 30 miljoen dollar, dekt verzekeraar Lloyds. Pas bij IB wel op met claimemissies, meldde beleggersvereniging VEB deze week. Bij IB lopen claims waardeloos af als je ze niet uitoefent of verkoopt. Ook de duurdere brokers bepalen trouwens meestal dat effecten bewaard kunnen worden bij „een derde”. Bij elke broker kun je andere voorwaarden aantreffen. Lees die. Dan besef je dat er risico’s kunnen zijn. Maar hoe groot? Wie goed oplet, kan waarschijnlijk voor de laagste kosten gaan. Maar niemand kan uitsluiten dat ergens in een klein hoekje nog een vergeten risico schuilt.

Nieuwe vraag: „Ik heb de kinderbijslag altijd gestort op een spaarrekening op naam van mijn nu 19-jarige dochter. Het geld is voor haar studie. Nu ontdekte ik dat ze 800 euro heeft gebruikt voor vakantie. Wat zal ik doen?” Mail uw reactie en/of nieuwe vragen voor dinsdag aanstaande naar ericaverdegaal@nrc.nl.