Zeven kinderen voor beroemde regisseur gaat China nu te ver

De bekendste filmregisseur van China, Zhang Yimou (63), wordt door de Chinese autoriteiten ervan verdacht ten minste zes keer de strenge eenkindwet te hebben overtreden. Zhang, die behalve een reeks wereldberoemde films ook het openingsfestijn van de Olympische Spelen regisseerde, heeft namelijk zeven kinderen bij verschillende vrouwen, onder wie drie kinderen bij zijn huidige echtgenote, de actrice Chen Ting.

De autoriteiten in haar woonplaats Wuxi, even ten westen van Shanghai, hebben een officieel onderzoek tegen haar en de in Los Angeles woonachtige Zhang Yimou ingesteld wegens het overtreden van de eenkindpolitiek. Zhang kan veroordeeld worden tot een geldboete van, omgerekend, 20 miljoen euro (160 miljoen yuan). Zhang heeft een dochter uit zijn eerste huwelijk en nog drie kinderen bij verschillende vrouwen met wie hij niet getrouwd is geweest. Volgens Chinese specialisten in de eenkindwetgeving moeten die ook meegeteld worden.

Het onderzoek naar Zhang Yimou’s „overtredingen” werd ingesteld nadat op het steeds invloedrijkere Weibo, de Chinese variant op Twitter, een heftig debat was ontstaan over de wijze waarop invloedrijke of rijke Chinezen de eenkind- en andere wetten ontduiken. Ze betalen de hoge boetes of omzeilen de wetgeving door hun kinderen geboren te laten worden in Hongkong of de VS. Deze kinderen tellen dan niet mee volgens de uit 1970 daterende wetten, bedoeld om de bevolkingsgroei af te remmen.

Wie in China de zogeheten ‘gezinsplanningwetten’ overtreedt, moet een boete naar rato van het inkomen betalen. Daarnaast moeten vrouwen die al een kind hebben en weer zwanger raken verplicht een abortus ondergaan, althans in de gebieden waar de regels nog streng worden toegepast. Een beslissing om een van China’s meest omstreden wetten af te schaffen zal voorlopig nog niet genomen worden, maar wel worden in gebieden die snel vergrijzen of waar tekorten aan arbeidskrachten ontstaan, de bepalingen verruimd.

Voor Zhang Yimou moet de plotseling wending in de manier waarop de Chinese media over hem berichten een grote verrassing zijn. Tot voor kort werden zijn daden alleen maar in bewonderende termen beschreven. Zijn laatste film The Flowers of War met Christian Bale draait al maanden in de Chinese bioscopen en Raise the Red Lantern is een klassieker.

    • Oscar Garschagen