'Witte Huis wijzigde documenten over aanslag in Libië'

De regering van president Barack Obama is opnieuw in problemen gekomen door de affaire rond het consulaat in de Libische stad Benghazi, waarbij onder anderen de Amerikaanse ambassadeur in dat land om het leven kwam.

Volgens nieuwszender ABC heeft het Witte Huis documenten van de CIA, die dienden als memo’s voor onder meer minister Hillary Clinton en VN-ambassadeur Susan Rice, gewijzigd. Volgens de Republikeinen bewijst dit dat Obama probeerde het terroristische karakter van de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, 11 september vorig jaar, te verdoezelen.

Obama’s woordvoerder Jay Carney zei gisteren dat de aanpassingen in de tekst weinig voorstelden, en alleen eindredactioneel waren. Volgens ABC is onder druk van het ministerie van Buitenlandse Zaken een passage verdwenen waarin de relatie wordt gelegd met terrorisme. Carney: „De Republikeinen proberen aanhoudend politiek munt te slaan uit een tragedie die vier Amerikaanse levens kostte.” Het Witte Huis hield gisteren de hele dag achtergrondgesprekken met de belangrijkste Amerikaanse media, in een poging de media-aandacht te temperen.

In het najaar van 2012 kwam Obama ook onder vuur van de Republikeinen om de aanval op het consulaat in Benghazi, waar ambassadeur Chris Stevens en drie anderen de dood vonden. Rice verscheen daags na de aanval op televisie, en zei dat de aanval het gevolg van een spontaan volksprotest was. Dat werd later tegengesproken door de CIA. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney wilde Obama vlak voor de verkiezingen verdoezelen dat het consulaat getroffen was door terrorisme. De kwestie kostte Rice vrijwel zeker haar voordracht als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Deze week laaide de affaire weer op, toen het Huis van Afgevaardigden, dat door Republikeinen gedomineerd wordt, stafleden van Stevens ondervroeg op een hoorzitting. Gregory Hicks, de tweede man van de diplomatieke post in Libië, zei daar dat hij en ambassadeur Stevens meteen doorhadden dat ze aangevallen werden door een aan Al-Qaeda gelieerde groep, niet door betogers. Hicks zei dat hij „verbijsterd” was toen Rice een ander verhaal vertelde.

Obama kan nog verder in de problemen komen, omdat het Huis van Afgevaardigden de kwestie verder wil onderzoeken. De Republikeinse senator Inhofe speculeerde al op een procedure die vergelijkbaar is met die van Bill Clinton tijdens de Lewinsky-affaire.