Wijn bij het zondagse menu

Gewoonlijk geef ik er de complimenten maar afgelopen week kreeg ik in het Amsterdamse restaurant Rijsel de duimen omhoog. Dit nadat bediening en koks zelf hadden kunnen proeven dat de bestelde Jasnières ‘Calligramme’ 2010 van Domaine de Bellivière uitstekend combineerde met hun cote de boeuf béarnaise.

Ik zag de verbazing op hun gezichten: de wijn in kwestie was namelijk een witte. Nu was het geen toevalstreffer: ik had beide al eens eerder gekoppeld. Op jacht naar het felbegeerde 1+1= 3-effect zette ik een proeffles van deze witte Loire tussen een tiental rode.

Noodgedwongen, omdat de geselecteerde belegen rode bordeaux faalden en beaujolais zich maar net aan schikte. Daarentegen tilden het perige, het zacht-kruidige en vooral de strakke, superfijne zuren van de chenin blanc-druif zowel de boeuf béarnaise als de wijn naar een ongekend niveau.

De inzet van longhaas in plaats van cote de boeuf en het toevoegen van een lepeltje tomatenpuree door de sauce in het zondagse menu van collega de Vos zullen geen party pooper zijn.

En waarschijnlijk zal ze het ook geen probleem vinden dat ik haar advies om er een glas rode wijn bij te drinken een andere invulling geef.

Domaine de Bellivière Jasnières ‘Calligramme’ 2010. € 38,00.

Voordeliger Loire alternatief: Le Sec de Juchepie Cuvée Les Monts 2010 € 14,50

    • Harold Hamersma