Wat zit erin? Rookmelder

Rookmelders zijn zo goedkoop dat je er best een kunt openbreken. Pas op dat je geen radioactieve rookmelder uit elkaar haalt. Die herken je aan het speciale teken hiernaast. De Hema verkoopt optische rookmelders uit China, die zijn veilig.

Klik je de bodemplaat los dan vind je in het batterijvakje onder papieren plakkertjes twee schroefjes. Draai die los en druk ook vier clipjes aan de zijkant in. Dan is je melder open. Je ziet een printplaat met een buzzer B die piept als er rook is. Ook is er een gewoon led-lampje L dat opflitst zolang de batterij vol is. Er zijn nog wat andere spulletjes voor de elektriciteit, zoals de weerstand W waarmee de rookmelder in de fabriek wordt afgesteld.

Het Geheim schuilt in het zwarte plastic kastje. Dat zit ook met vier clipjes dicht, probeer ze open te maken zonder dat ze afbreken. Nu zie je hoe de rookmelder werkt. Het paarse led-lampje P straalt (onzichtbaar) licht uit dat net niet op de fotodiode D aan de overkant valt omdat er een schot S tussen staat. Maar als er rook is weerkaatst die het licht zodat het wèl op de diode valt. En dan gaat er een stroom lopen. Onder de printplaat zit een dikke chip met 16 pootjes die dat meet en de buzzer laat piepen.

Welk gereedschap heb je nodig?: Een schroevendraaier.

    • Karel Knip