Dubbele aanslag bij Turks-Syrische grens - dodental loopt op tot twintig

Een gewonde wordt afgevoerd vlak na de dubbele aanslag in de Turkse plaats Reyhanli. Foto AFP / Lale Koklu

Bij een dubbele aanslag in de Turkse stad Reyhanli, nabij de grens met Syrië, zouden achttien mensen zijn omgekomen. Op twee plekken in de stad ontplofte een auto. Eerst leken er vier dodelijke slachtoffers, maar persbureau AP meldt zojuist dat het dodental snel is opgelopen.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Muammer Guler verklaarde eerder nog dat ten minste vier mensen zouden zijn omgekomen bij de vier explosies op twee plekken. Hij gaf toen echter al aan dat de vrees bestond dat het dodental zou oplopen. Zojuist bevestigde hij dat er twintig doden zijn gevallen. Zeker 22 mensen zouden gewond zijn geraakt. Ook zou het om ‘slechts’ twee autobommen gaan.

Guler wilde eerder vandaag niet op de details van de explosies in Reyhanli ingaan, maar bevestigde zojuist dat het om autobommen zou gaan. Het televisiestation NTV meldde eerder dat er vier explosies zouden hebben plaatsgevonden. De aanslagen met de autobommen vergroten de vrees in Turkije dat de burgeroorlog in Syrië naar Turkije overslaat. Er is overigens nog geen bewijs dat de aanslag het werk is van Syriërs.

Turkije steunt de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad en vangt ruim 300.000 Syrische vluchtelingen op.

De burgemeester van de stad, Huseyin Sanverdi, zei eerder vandaag al tegen het station Haberturk dat één van de explosies plaatsvond vlakbij het stadhuis en een tweede bij een postkantoor.

Beelden van vlak na de explosies:

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zei in Berlijn dat Turkije niet zal schromen te reageren op de aanslag.

“Diegenen die om wat voor reden dan ook chaos naar ons land proberen te brengen zullen een reactie van ons krijgen.”

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er aanslagen worden gepleegd in Turkije langs de Syrische grens van honderden kilometers. In februari ging een autobom af bij een grensovergang tussen Turkije en Syrië. Veertien mensen kwamen om.

De Turkse regering heeft het Syrische regime ervan beticht achter die aanslag te zitten. Vijf verdachten - vier Syriërs en een Turk - zitten nog altijd vast. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, maar volgens een Syrische oppositiebeweging zat Syrië erachter. Dertien leiders van de Syrische Nationale Raad ontsnapten maar net aan de explosie.

    • Niels Posthumus