Verdachten moord Wiels ontkennen

De twee verdachten van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels ontkennen dat zij hem hebben doodgeschoten. Dinsdag werden twee broers op het eiland gearresteerd nadat zij in een dreigvideo de moord opeisten en zeiden dat er meer zouden volgen. De bedreiging hebben de 19- en 27-jarigen wel toegegeven. De jongens zijn nog steeds verdacht en blijven voorlopig vastzitten.

Dat zei Heiko de Jong, hoofdofficier van justitie op Curaçao, vrijdag. Inhoudelijk willen de politie en het Openbaar Ministerie niets over de zaak zeggen.

Parlementariër Helmin Wiels (54) werd afgelopen zondag op een strand nabij zijn huis met vijf kogels om het leven gebracht. Hij was leider van het links-nationalistische Pueblo Soberano, sinds de verkiezingen afgelopen oktober de grootste partij op het eiland. Wiels stond bekend als voorvechter van de onafhankelijkheid van Curaçao en om zijn strijd tegen corruptie en frontale aanvallen op politieke tegenstanders.

Vrijdag is sectie op het lichaam verricht, nadat een team van het Nederlands Forensische Instituut was overgekomen. Naar verwachting wordt Wiels dinsdag begraven.

Steeds minder mensen op Curaçao lijken er vertrouwen in te hebben dat de moord nog zal worden opgelost. Zijn partij voert de druk op het onderzoek op. Vrijdagavond lokale tijd zou een stille tocht worden georganiseerd ter nagedachtenis aan Wiels.

Curaçao werd donderdag opnieuw opgeschrikt door een schietpartij. Een Chinese winkelier werd bij een overval doodgeschoten. Sinds de moord op Wiels krijgen alle parlementariërs beveiliging. Wiels had die vanwege bedreigingen al twee jaar, maar hij had zijn bodyguard afgelopen zondag vrijaf gegeven.