Uitgelicht zondag

None

Film

Solomon and Sheba (King Vidor, 1959, VS). Bijbelse spektakelfilm met Yul Brunner als Salomo, George Sanders als diens jaloerse broer Adonias en Gina Lollobrigida als de koningin van Sheba. Vidors zwanezang werd destijds door de kritiek neergesabeld en door het publiek genegeerd. Eén, 14.05-16.20u.

Exils (Tony Gatlif, 2004, F/I). In Cannes met regieprijs bekroonde roadmovie. Zano en Naïma maken in omgekeerde volgorde de reis die Gatlif in 1964 van Algiers naar Parijs maakte. Veel zigeunerclichés: dronken van passie, temperament en grote emoties. Met opzwepende flamencomuziek en een minutenlang soefi-ritueel. TV5, 21.00-22.40u.

Unter dir die Stadt (Christoph Hochhäusler, 2010, D/F). In zijn derde lange film speelt de regisseur een fascinerend en soms frustrerend spel met transparantie. De twee hoofdpersonages zijn Svenja, die met haar man, een bankemployee, meegekomen is naar Frankfurt, en de veel oudere Roland, voor wie Svenja valt. Een film over deceptie, manipulatieve spelletjes en impulsief gedrag. ARD, 23.35-01.18u.

The Whistle Blower (Simon Langton, 1987, GB). Michael Caine steelt de show in nogal conventionele spionagethriller, als de vader van Nigel Havers, die er door de Britse geheime dienst van wordt verdacht informatie naar de Russen te lekken.BBC 1, 00.55-02.35u.

Informatief

Pianomania. Documentaire over Stefan Knüpfer, concerttechnicus en pianostemmer van Steinway & Sons. Hij staat een reeks beroemde concertpianisten als Pierre-Laurent Aimard, Lang Lang en Alfred Brendel bij in hun zoektocht naar de perfecte klank. Knüpfer kiest een instrument volgens de eisen van elke virtuoos, stemt het naar diens wensen en begeleidt hem tot net voor hij de planken opgaat. Canvas, 12.00-13.00u.

The Fantastic Mr Feynman. Vrienden en familie over Richard Feynman (1918-1988), een van de meest invloedrijke en inspirerende wetenschappers van de twintigste eeuw. Feynman was betrokken bij de ontwikkeling van de atoombom, won een Nobelprijs en ontdekte waarom Space Shuttle Challenger verongelukte (de verfilming van dat verhaal wordt voorafgaand aan deze documentaire om 21.00u uitgezonden). Hij kon ook aanstekelijk over zijn werk vertellen. BBC 2, 22.30-23.30u.

Not like any other love: The Smiths. Dertig jaar geleden verscheen de eerste single van The Smiths, ‘Hand In Glove’. Verknochte fan Tim Samuels zoekt uit waarom de eerste en beste Britse indierockband zo’n speciale plaats inneemt bij veel Britten. Samuels gaat daarvoor langs bij modeontwerper Wayne Hemingway, dichter Simon Armitage, Labour Lagerhuislid Kerry McCarthy en Oasis-lid Noel Gallagher, voor een analyse van de kleding, de teksten, de onderwerpen en de riffs van The Smiths.BBC 2, 00.00-00.30u.

Amusement

Anna Vinnitskaya speelt Prokoviev. Herhaling van het concert waarmee de Russische pianiste in 2007 de Eerste Prijs in de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd won. Het Nationaal Orkest van België stond onder leiding van Gilbert Varga. Canvas, 13.00-13.35u.

Radio

Co Live! Een kwart eeuw geleden overleed Chet Baker. Vincent Engelen praat met Bob Hagen over Chets muziek. Ook opnamen uit Lantaren/Venster van Fay Claassen Remembering Chet Baker en een deel van het Tribute Concert op 23 maart in het Bimhuis met trompettisten Gerard Kleijn, Ack van Rooyen, Ruud Breuls, Angelo Verploegen, en Rob van de Wouw. Radio 6, 20.02-01.00u.