Turkije: recht op ingrijpen na bomaanslagen Reyhanli

Een vrouw huilt op de plek van een van de bomaanslagen in Turkije, nabij de grens van Syrië. Foto: AP / Anadolu Agency, Cem Genco
Een vrouw huilt op de plek van een van de bomaanslagen in Turkije, nabij de grens van Syrië. Foto: AP / Anadolu Agency, Cem Genco

Na de bomaanslagen vandaag in de Turks-Syrische grensstad Reyhanli heeft Turkije het recht op het nemen van “alle mogelijke maatregelen”, aldus Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu.  Het dodenaantal van de aanslagen staat inmiddels op 43.

Dat meldt persbureau AP. De dubbele bomaanslagen zijn volgens Turkije waarschijnlijk het werk van de Syrische geheime dienst. Vice-premier Besir Atalay heeft gezegd dat de aanslagen ook het werk kunnen zijn van een Turkse groepering die banden onderhoudt met Syrië.

Geen spoedvergadering NAVO

Minister Davutoglu ziet nog geen reden voor een spoedvergadering van de NAVO. Een dergelijke spoedvergadering zou een eerste stap zijn tot gezamenlijk ingrijpen. Eerder vandaag veroordeelde NAVO-chef Rasmussen de aanslagen in Reyhanli; hij verklaarde “volledige solidariteit” met Turkije.

De aanslagen in Turkije zouden een vergelding kunnen zijn van het regime in Syrië tegen de Turkse regering. Turkije steunt de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad en vangt ruim 300.000 Syrische vluchtelingen op. 

Door de aanslagen is de angst toegenomen dat de burgeroorlog in Syrië ook buurlanden zal meeslepen in het geweld. De afgelopen twee jaar zijn in Syrië zo’n 70.000 mensen omgekomen.

    • Eva de Valk