Sharif claimt overwinning verkiezingen Pakistan

Nawaz Sharif zwaait naar zijn aanhangers nadat hij zichzelf tot overwinnaar van de verkiezingen heeft uitgeroepen. Foto: AFP / Arif Ali

De voormalige premier Nawaz Sharif heeft zichzelf tot winnaar uitgeroepen van de verkiezingen in Pakistan. Zijn partij Pakistaanse Moslim Liga-N (PML-N) loopt aan kop bij het tellen van de stemmen.

De partij van Sharif zou zeker zijn van 115 van de 272 zetels in het parlement. De grootste rivaal van Sharif, cricketlegende Imran Khan, heeft volgens persbureau AFP inmiddels zijn nederlaag erkend. Het lijkt erop dat Khans Pakistaanse Tehreek-e-Insafpartij (PTI) tweede wordt. De Pakistaanse Volkspartij (PPP) van president Asif Ali Zardari geldt op dit moment als grote verliezer.

Doden en gewonden bij geweld tijdens verkiezingen

Sharif hoopt dat hij meer dan de helft van de stemmen krijgt, zodat hij geen coalitiepartner hoeft te zoeken. Hij zou voor de derde keer premier worden. De officiële uitslag wordt waarschijnlijk zondagavond bekend gemaakt.

De verkiezingen vandaag gingen gepaard met geweld. Zeker 29 mensen kwamen om bij bomaanslagen en schietpartijen bij stembureaus. Seculiere partijen waren tijdens de verkiezingscampagne voortdurend doelwit van Talibanstrijders. Niettemin trotseerden kiezers het geweld, er was sprake van een opkomst van naar schatting zestig procent.

Lees hier meer over de achtergrond van de verkiezingen in Pakistan.

    • Eva de Valk