Samsom verwacht akkoord hele PvdA-fractie over illegalen

PvdA-leider Diederik Samsom donderdag tijdens een PvdA-ledenbijeenkomst in Den Haag over het strafbaar stellen van illegaliteit.
PvdA-leider Diederik Samsom donderdag tijdens een PvdA-ledenbijeenkomst in Den Haag over het strafbaar stellen van illegaliteit. Foto ANP / Phil Nijhuis

Partijleider Diederik Samsom van de PvdA verwacht dat zijn hele fractie voor strafbaarstelling van illegaliteit zal stemmen. Dat zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad. “De fractie was tijdens de formatie al voor.” De kabinetsplannen voor het asielbeleid zijn volgens hem sinds het regeerakkoord alleen maar humaner geworden. Samsom ziet ook niet in “hoe je tegen jezelf kunt stemmen”.

Morgen organiseert de Partij van de Arbeid een politieke ledenraad in Utrecht naar aanleiding van interne ophef over de strafbaarstelling van illegaliteit. Volgens Samsom bestaat inmiddels “grote consensus” bij zijn achterban over het pakket asielmaatregelen. PvdA’ers zien volgens hem dat illegalen beter af zijn mét het hele pakket, inclusief de strafbaarstelling, dan zonder. Maar: “Ik reken mij in onze partij nooit rijk.”

Samsom: geen reden op afspraken met VVD terug te komen

Binnen de Tweede Kamerfractie valt kritiek te horen op de steun aan het wetsvoorstel en op de manier waarop Diederik Samsom een uitspraak van het partijcongres twee weken geleden naast zich neer heeft gelegd. Maar Samsom ziet “geen reden” om op de afspraken over illegaliteit terug te komen. Eerder deze week zeiden ook PvdA-ministers Asscher en Dijsselbloem al dat zij niet opnieuw met de VVD wilden onderhandelen, ondanks bereidheid daartoe van hun coalitiepartner.

Partijleider Diederik Samsom deed de afgelopen weken wel extra toezeggingen aan zijn leden, om zich van hun steun te verzekeren. Een paar van die verzachtingen van het vreemdelingenbeleid zijn niet gebaseerd op afspraken met coalitiepartner VVD.

Samsom deed extra beloften over het afschaffen van het quotum van illegalen dat de politie jaarlijks moet oppakken, en over het verruimen van mogelijkheden voor illegalen om in Nederland te blijven als ze niet terug kunnen keren naar hun eigen land. Voor die extra toezeggingen moet de PvdA dus op zoek naar een meerderheid in de Tweede Kamer. Samsom zegt dat hij zich daarvoor “volledig zal inzetten”. Liefst met, maar zo nodig zonder coalitiegenoot VVD.

Nieuwe motie kan op steun partijbestuur rekenen

Het partijcongres van de PvdA eiste twee weken geleden van de eigen fractie dat die de strafbaarstelling van illegaliteit, een “inhumane maatregel”, zou tegenhouden in de Tweede Kamer. Samsom weigerde, en probeerde afgelopen weken zijn leden ervan te overtuigen dat door zijn inzet het leven in de praktijk voor illegalen beter zal worden.

PvdA-lid Sander Terphuis zei gisteravond in Pauw en Witteman dat hij niet dezelfde motie zal indienen als tijdens het partijcongres twee weken geleden. Terphuis, in de media uitgegroeid tot de aanvoerder van het verzet tegen de strafbaarstelling, komt naar eigen zeggen met een nieuwe motie die op de steun van het parijbestuur kan rekenen.