Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Poetsen met een diploma aan de muur? Betaal die studie dan maar terug, vrouwen

Minister Jet Bussemaker.
Minister Jet Bussemaker. Foto ANP / Jerry Lampen

Eindelijk legt een minister de vinger op de zere plek. Niet de trage studenten, maar de vrouwen die hun studie niet effectueren zijn de grote kostenposten in deze samenleving. Nu doorpakken, Jet Bussemaker. Waarom geen sollicitatieplicht voor die gediplomeerde poetsdames?

“Natuurlijk helpt het als kinderopvang goed geregeld is”, zei de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tegen dagblad Trouw. “Maar vrouwen moeten ook af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin. Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen over het feit dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd.”

Spijker op de kop.

Haar uitspraken zijn geen slips of the tongue, maar vormen de kern van een emancipatienota die Bussemaker gisteravond naar de Tweede Kamer stuurde.

Daarmee treedt ze in de voetsporen van Kristina Schröder, de Duitse minister die in 2010 stelde dat vrouwen te vaak voor pretstudies kiezen in plaats van opleidingen waar je goed de kost mee kunt verdienen. Ze wekte de toorn van beroepsfeministen als Alice Schwarzer. Logisch, want dat soort vrouwen denkt namelijk alleen in rechten en niet in plichten. Werk zien ze als hobby waar ze recht op hebben, niet als noodzaak en basisvereiste voor een zinvol bestaan.

Bussemaker maakt de weg vrij voor cultureel zelfonderzoek. Wie kritiek heeft op moslima’s en hun hoofddoeken zou zich ook eens af moeten vragen wat de vrouwelijke juriste, bestuurskundige of arts achter de stofzuiger doet. Waarom het huishouden niet uitbesteden als de samenleving in je heeft geïnvesteerd om moeilijke vraagstukken op te lossen?

Bussemaker roept vrouwen specifiek op om financiële onafhankelijkheid na te streven middels werk. Maar we moeten denk ik beginnen bij sociaal-cultureel gedrag. Jongens van nu vinden het vanzelfsprekend dat zij de rekening betalen voor hun meisje. Omgekeerd is het een afknapper als de jongen voorstelt de rekening te splitten. Met zo’n start vraag je om een vrouw die na het zemen van de ramen op de bank GTST-herhalingen gaat kijken. Laat haar die opleiding maar terugbetalen als ze er niks mee doet. Of beter: een voortdurende sollicitatieplicht voor vrouwen die zich er te gemakkelijk vanaf maken.

Het is tijd voor een echtelijke ruzie op nationaal niveau. Haal het servies maar uit de kast.

Volg de auteur op Twitter