Opsplitsing CSM met applaus ontvangen...

Historisch weekje voor de Centrale Suiker Maatschappij. Het bijna antieke beursfonds hield zijn laatste jaarvergadering in zijn huidige vorm en omvang. Het eeuwfeest zal CSM net niet halen, want het in 1919 opgerichte voedingsmiddelenconcern zal dit jaar geheel in gedaante veranderen en ook in naam.

CSM, sinds acht jaar geleid door Gerard Hoetmer, heeft zijn bakkerijdivisie én de merknaam voor 1 miljard verkocht. Eerder stootte Hoetmer ook al de suikertak af. Hoetmer blijft achter en het bedrijf gaat onder een nog onbekende naam door als producent van (voedsel)additieven. De aandeelhouders zijn niet sentimenteel want snappen goed dat het uitkleden van CSM veel geld oplevert. Ze mopperden wat over een informatieachterstand, maar de splitsingsstrategie van Hoetmer wordt in het algemeen omarmd. De beurskoers van CSM steeg sinds 2012 met ruim 30 procent.