Opgerold in een holletje

Op het grote eiland Madagaskar leven wel zeventien soorten halfapen. Maki’s worden ze genoemd en tegenwoordig is de maffe koning Julien XIII uit de tekenfilmserie Madagascar waarschijnlijk de meest bekende. Hij is een ringstaartmaki.

Helemaal onbekend zijn de Sibree-dwergmaki’s en de Crossleyi-dwergmaki’s. Zij wonen in het Tsinjoarivo-regenwoud. Gemiddeld wegen ze 250 en 350 gram. Van hun leefwijze is weinig bekend, omdat ze zo klein zijn en ’s nachts leven. Probeer ze dan maar eens in de gaten te houden. Tot een paar jaar geleden dachten biologen zelfs dat de Sibree-maki uitgestorven was. Niet dus.

Ja, ooit had iemand eens zo’n dwergmaki voor pampus zien liggen in een holletje in de grond.

In een holletje in de grond! Slapend! Was die dwergmaki gek geworden? Normaal slapen maki’s veilig in een boom. Hoe zoek je uit waar die overal nog meer slaapt? Een heel bos uitkammen?

Nee dus. Maar onlangs kwamen biologen op een ander idee: vang twaalf dwergmaki’s en rust ze uit met zendertjes en thermometers. Toen bleek dat tussen april en september de lichaamstemperatuur van die halfaapjes flink daalde. Die dwergmaki’s gingen in winterslaap! Niet zo gek eigenlijk, want in die periode zijn er weinig vruchten en kan het behoorlijk koud worden in dat bergbos.

Door die zendertjes konden de biologen de diertjes gemakkelijk terugvinden. Waar? Ja hoor: in een holletje in de grond. Veertig centimeter diep. Best knap voor zo’n diertje. Een paar dwergmaki’s groeven ze uit. Daar waren die halfaapjes niet blij mee. ‘Waddisternouweeraandehand?’ zie je zo’n arme kleine maki halfslapend denken, op het filmpje dat giechelende biologen van hun uitgraafpartij hebben gemaakt.

Hendrik Spiering

Scientific Reports ,2 mei

    • Hendrik Spiering