Op m’n vijftiende kreeg ik mijn eerste pak,

‘Ik vind dat je er als jazzmuzikant uit moet zien als een jazzmuzikant’

Maurice Boyer

Benjamin Herman (1968), jazzsaxofonist

„Je ziet tegenwoordig veel jazzmuzikanten die zich kleden als popmuzikanten, maar ik vind dat je er als jazzmuzikant uit moet zien als een jazzmuzikant. And how do we dress? As sharp as possible! Dat zei Thelonious Monk altijd en daar kan ik me erg in vinden. Toen ik als puber naar mijn eerste jazzfestival ging, was ik enorm teleurgesteld in de dagelijkse kloffies en strooien hoedjes die de muzikanten droegen. Ze hadden niet eens hun schoenen gepoetst.

„Sinds ik als 13-jarige voor het eerst op het podium stond, doe ik mijn best op mijn kleding. Op mijn vijftiende kreeg ik mijn eerste pak, het zat voor geen meter maar ik vond het geweldig.

„Dit is een handgemaakt pak van Oger. Een pak houdt het bij mij maar één seizoen vol. Ik kom vaak drijfnat van het podium af. Zo’n pak gooi ik dan nat in een kledingtas en kan ik eenmaal thuis pas uithangen. Dit pak is gemaakt van dikke wol die veel kan hebben. Het kostte zo’n 1.100 euro.

„Ik kan mijn beroepskleding opgeven bij de belasting, meestal zo’n 6.000 tot 8.000 euro per jaar. Helaas doe ik veel miskopen. Ik heb hier een mooi roze en een spijkercolbert hangen, allebei 500 euro en net iets te groot.

„Dit horloge is een IWC Da Vinci, die heb ik gekregen toen ik in 2008 door Esquire verkozen werd tot best geklede man van Nederland. Een enorme eer. Deze laarsjes heb ik bij Meyer op de P.C. Hooftstraat gekocht. Ik heb meer schoenen dan mijn echtgenote, maar ik ben geen Imelda Marcos, hoor.

„Mijn bril is van Oliver Peoples. Die heb ik in Canada gekocht toen ik daar optrad. Ik koop het grootste deel van mijn kleding onderweg. In je eigen stad kom je dingen tegen die iedereen al heeft.

„Ik heb geen sponsors. Af en toe krijg ik wel een aanbod, maar daar ga ik nooit op in. Voor je het weet staat er om de haverklap een rek in je kleedkamer waar je verplicht iets uit moet dragen.”

    • Nathalie Wouters