Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Onterechte aanhouding op Dam gebeurde door één agent’

De republikeinse demonstranteJoanna wordt weggevoerd door de politie. Even daarvoor werd ook demonstrant Hans Maessen opgepakt. Ten onrechte, zo bleek later.
De republikeinse demonstranteJoanna wordt weggevoerd door de politie. Even daarvoor werd ook demonstrant Hans Maessen opgepakt. Ten onrechte, zo bleek later. Foto ANP / Robert Vos

Een politieagent in burger is verantwoordelijk voor het verwijderen van twee demonstranten van de Dam tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, vandaag in NRC Handelsblad.

Een van de demonstranten werd aangezien voor een gevaarlijk individu, dat “niet op de Dam mocht komen”. De agent in kwestie – “uit het oosten van het land” – moest het besluit voor de “onterechte, maar niet onrechtmatige aanhouding” in zijn eentje nemen, zegt Van de Kamp, aangezien communicatie met het beleidscentrum verstoord was.

De voorzitter van de politievakbond loopt met zijn uitlatingen vooruit op het feitenrelaas over de aanhouding, dat burgemeester Van der Laan van Amsterdam de gemeenteraad “uiterlijk in de eerste helft van volgende week” zal geven. Van de Kamp zegt dat hij deze informatie alvast naar buiten wilde brengen omdat hardnekkige geruchten rondgaan dat de aanhouding is geschied op last van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. “Voor mij is belangrijk om te zeggen dat er geen complot was.” De burgemeester wil niet reageren.

Demonstrant werd omsingeld door agenten

Een half uur voor Beatrix, Willem-Alexander en Máxima op het balkon van het Paleis op de Dam verschenen, hield de politie ineens twee demonstranten in het publiek aan. Hans Maessen stond daar toen al twee uur met een bord en ballonnen te demonstreren tegen de monarchie. Hij werd, zegt Van de Kamp, omsingeld door agenten in uniform en in burger. Een agent in uniform sprak Maessen aan, maar op filmbeelden die van de aanhouding zijn gemaakt is te zien dat een man in grijs pak een leidende rol speelt bij de operatie.

Maessen werd afgevoerd, samen met demonstrante Joanna van der Hoek. Enkele uren later werden ze vrijgelaten, met excuses van de politie. Van der Laan had vooraf gezegd dat op de Dam mocht worden gedemonstreerd en had voor alle in de stad aanwezige agenten een videoboodschap gemaakt waarin hun te verstaan werd gegeven dat de politie “aardig wat moest tolereren”, zoals Van de Kamp het samenvat.

Maessen hoorde achteraf van de politie dat hij was aangezien voor iemand anders:

“Er was een A4’tje met vijftien foto’s erop van mensen die ze niet op de Dam wilden hebben. Dat papiertje moesten de agenten vooraf bekijken en weer inleveren. Er stonden geen namen bij de foto’s. Dus was het ook zinloos dat ik mij probeerde te legitimeren.”