Nieuwsoverzicht

Uitstoot CO2 bereikt nieuw hoogtepunt

Amsterdam. De concentratie van kooldioxide (CO2), het broeikasgas dat volgens wetenschappers bijdraagt aan de opwarming van de aarde, heeft een nieuw record bereikt. Voor het eerst sinds de metingen lag het daggemiddelde boven de 400 ppm (delen per miljoen). De uitstoot van CO2 wordt sinds 1958 voortdurend bijgehouden in het observatiestation Mauna Loa op Hawaii. Bij het begin van de metingen was de concentratie 315 ppm. De stijging is vooral het gevolg van de verbranding van steenkool, olie en gas en ontbossing. Volgens veel wetenschappers moet de concentratie onder de 450 ppm blijven om ernstige gevolgen van de opwarming van de aarde te voorkomen. (NRC)

Overlevende uit puin in Dhaka gehaald

Dhaka. Zeventien dagen na de instorting van een textielfabriek in de Bengaalse hoofdstad Dhaka hebben reddingswerkers een overlevende aangetroffen. De vrouw zat tot vrijdag gevangen in een kleine ruimte. Ze heeft zich naar eigen zeggen in leven weten te houden met gedroogd voedsel en water in flessen die toevallig binnen handbereik waren. Twee dagen voor haar redding was het eten op en schakelde ze over op alleen water. Een hulpverlener hoorde ten slotte haar noodkreten. Er zijn nu 1.050 slachtoffers van de ramp geteld. (Reuters, AP)

Meer geld Afrika uit door corruptie

Kaapstad. Afrika heeft zwaar te lijden onder geheime deals die buitenlandse bedrijven toestaan de bodemschatten van het continent beneden de wereldmarktprijzen te exploiteren. Ook omkoping van Afrikaanse belastingfunctionarissen berokkent de schatkist in veel Afrikaanse landen enorme schade. Dit heeft de vroegere VN-secretaris-generaal Kofi Annan vrijdag in Kaapstad gezegd, waar hij een panel leidt dat jaarlijks een Vooruitgangsrapport uitbrengt. Volgens Annan is het totale bedrag dat op deze manier aan Afrika wordt onttrokken twee keer zo groot als het bedrag dat het jaarlijks aan buitenlandse hulp ontvangt. (AFP, BBC)

Ontvoerder is vader zesjarige dochter

Maryland. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat Ariel Castro (52), de verdachte van de ontvoering en langdurige gijzeling van drie jonge vrouwen, de vader is van het 6-jarige meisje dat begin deze week bij een van de gevangen vrouwen werd aangetroffen. Castro heeft haar verwekt in de ongeveer 10 jaar dat hij volgens de politie drie vrouwen gevangen hield in zijn woning. Castro zou zijn slachtoffers veelvuldig hebben verkracht en hen dikwijls niet te eten hebben gegeven. (AP)

Oldtimer rijdt feesttent binnen

Amsterdam. Vier mensen zijn vrijdagmiddag in het Friese Wijckel gewond geraakt toen een oldtimer op een camping een feesttent binnenreed. Dat heeft de politie in Friesland bekendgemaakt. Het gaspedaal is mogelijk blijven hangen. De geplande toertocht van honderden oldtimers op zaterdag is door de organisatie niet afgelast. (NRC)