Neem de afslag Nancy-Centre

De meeste Nederlanders kennen Nancy alleen vanaf de snelweg, op weg naar Zuid-Frankrijk kom je er langs. Zes redenen om er eens te stoppen.

1. Het Stanislas-plein en de architectuur

Het Stanislas-plein, in het centrum van Nancy, is een van de mooiste pleinen ter wereld. Het staat op de Unesco-lijst van werelderfgoed. Het van verkeer afgesloten plein is omgeven door imposante gebouwen, terrassen, een triomfboog en gesmeed hekwerk met bladgoud. Stanislas Leszczynski was koning van Polen en de schoonvader van de Franse koning Louis XV. Nadat hij in 1737 zijn land kwijtraakte, stelde de Franse koninklijke familie hem aan als hertog van Lotharingen. In de dertig jaar dat hij in Nancy zetelde, nam hij de stad volledig op de schop. In tegenstelling tot andere delen van Lotharingen werd Nancy in 1870 niet ingenomen door de Duitsers. De stroom vluchtelingen en de mijnen brachten de stad economische bloei die is terug te zien in de architectuur. Nancy ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste art-nouveaucentra van Europa. Overal vind je organisch vormgegeven gebouwen met sierlijke interieurs, ontworpen door onder meer Louis Majorelle en Émile Gallé. Het lokale toeristenbureau heeft wandelroutes uitgezet langs de bezienswaardigheden.

2. Voor tien euro naar alle musea

Aan tentoonstellingen is in Nancy geen gebrek. In Frankrijk wordt kunst zwaar gesubsidieerd, voor tien euro kun je een passe-partout kopen die toegang geeft tot alle musea in Nancy. Op het Stanislas-plein vind je het Musée des Beaux Arts (mban.nancy.fr), waar ook meerdere Nederlandse meesters hangen. Nancy was in het verleden een deel van Bourgondië. Karel de Stoute, onder meer hertog van Gelre en Brabant, kwam in 1477 bij de slag om Nancy om het leven. Het Musée de l’Ecole de Nancy (ecole-de-nancy.com), gevestigd in de voormalige villa van art-nouveauverzamelaar Eugène Corbin, is een andere aanrader. Het staat vol met prachtige meubels en gebruiksvoorwerpen, zoals vazen en kandelaars. Deze zomer hebben alle musea in Nancy speciale exposities over de Renaissance (www.nancy-tourisme.fr).

3. Eten in art-nouveau-interieur

Brasserie L’Excelsior (50, rue Henri-Poincaré), met zijn weelderige art-nouveau-interieur, mag je niet missen. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner. Maar maak niet de fout om een Franse klassieker, zoals andouillette (worst gemaakt van pens), te bestellen. „Dat is een gerecht waar je aan moet wennen”, aldus een jongen van de bediening. En dan hebben we het nog niet eens over de geur. Ook restaurant La Gentilhommière (29, rue des Maréchaux), met een hipper en jonger publiek, is een goede plek om te eten. Voor de lunch kun je aanschuiven op een van de knusse terrasjes op de marché couvert, gevestigd in een grote hal aan het Mengin-plein.

4. Bergamotes, quiche en Moezelwijn

In winkels overal in Nancy vind je bergamotes, geparfumeerde snoepjes die sinds de negentiende eeuw volgens een geheim recept worden gemaakt. Een andere lokale specialiteit is natuurlijk de quiche Lorraine. In restaurant Les Tartes de Stanislas (16, rue Stanislas), gerund door het bejaarde echtpaar Francine en Jean-Luc, kun je verschillende huisgemaakte quiches proeven. Liefhebbers van Moezelwijnen zitten ook goed in Nancy.

5. Koninklijk of bisschoppelijk slapen

Hotel de La Reine (hoteldelareine.com), op het Stanislas-plein, is een van de leukste plekken om te overnachten. Het knusse bijbehorende café, met aan de muur foto’s van beroemdheden die Nancy bezochten (zoals acteur Sean Connery en schrijver Eric Emmanuel Schmitt), heeft toegevoegde waarde. Minder levendig, maar ook mooi, is hotel Des Prelats (hoteldesprelats.com), gevestigd in het oude bisschoppelijk paleis. In beide hotels betaal je voor een twee persoonskamer ongeveer honderd euro per nacht.

6. Voordelig fietsen en parkeren

Nancy is klein genoeg om alle bezienswaardigheden lopend te bezoeken. Wie wil fietsen kan een rijwiel huren via Vélostan (velostanlib.fr). Op meerdere plaatsen in de stad staan automaten waar je na betaling met pinpas een fiets kunt oppikken. De prijs is ongeveer een euro per uur. Parkeren van je auto kost in het centrum van Nancy maar tien euro per dag, kom daar in een Nederlandse stad maar eens om.

    • Gerbert van der Aa