Nee mam, ik slaap niet. Ik leer

Je denkt vast dat je iets leert door veel te oefenen. Klopt. Maar wat er ook bij hoort: slapen.

None

De hoofdstad van Friesland is Leeuwarden. De hoofdstad van Drenthe is Assen. En dan maar herhalen. Denk je wel eens: dat leer ik nooit? Ga dan gewoon lekker slapen. Grote kans dat je je topo, of de tafel van zeven, de volgende ochtend wél kent.

Ja, echt. Mensen leren terwijl ze slapen. En nu is er iets heel fijns ontdekt: kinderen zijn nog véél beter in slapend leren dan grote mensen.

Kinderen van 8 tot 11 jaar slapen elke nacht 10 uur. Vier of vijf keer per nacht droom je. Je hersenen zijn dan heel druk, net alsof je wakker bent. Tussen de dromen in worden je hersenen steeds rustiger. Uiteindelijk kom je in ‘diepe slaap’.

Tijdens die diepe slaap leren mensen. Wetenschappers willen daar meer van weten, want slapend leren is heel handig!

Onderzoekers in Duitsland ontdekten dat kinderen veel beter zijn in slapend leren dan grote mensen. Het onderzoek ging zo: toen het bijna bedtijd was, gingen de kinderen thuis een oefening doen. Ze kregen een toetsenbord zoals op de tekening. Er zaten acht lichtgevende knoppen op. Eén voor één gingen die acht lampjes aan. Je moest zo snel mogelijk de knop indrukken die aan was. Het ging steeds in dezelfde volgorde. Na vijftig keer oefenen was het bedtijd. De volgende dag, na het ontbijt, stond het toetsenbord weer klaar. En toen vroeg de onderzoeker: weet je nog in welke volgorde je gisteravond de 8 knopjes hebt ingedrukt? De kinderen wisten het bijna allemaal precies. Grappig: deze test vonden grote mensen juist héél moeilijk.

Maar maakte slapen echt wat uit? Ja. Andere kinderen hadden de knopjestest overdag gedaan, dus zonder een nacht slapen. Die kinderen hadden maar 4 van de 8 knoppen goed. Dus hoeveel je ook oefent: echt goed wordt je pas als je slaapt.

Als je altijd baalt dat je naar bed moet, laat dit dan niet aan je ouders lezen.

Nature Neuroscience, april.

    • Hester van Santen