Nederlanders betrokken bij megabankroof

In het Duitse Düsseldorf zijn in februari een 35-jarige Nederlandse man en een 56-jarige Nederlandse vrouw opgepakt die in het bezit waren van een groot aantal valse credit cards van de Bank of Muscat uit Oman en een geldbedrag van 170.000 euro. Ze behoren waarschijnlijk tot een groot netwerk van criminelen die in totaal 35 miljoen euro hebben buitgemaakt.

Dat heeft de Duitse justitie vrijdag bekendgemaakt, nadat de Amerikaanse openbaar aanklager een dag eerder de arrestatie had gemeld van zeven criminelen die in de VS met valse credit cards van een bank uit de Verenigde Arabische Emiraten geld hadden gepind.

Het gaat om een zorgvuldig geregisseerde roof, waarbij de gehackte gegevens van bankpashouders zodanig waren aangepast, dat grote sommen geld konden worden opgenomen. Dat gebeurde met prepaid geldpasjes, waarop de gegevens van de bankpashouders waren gekopieerd. In totaal werd in februari in 24 landen 36.000 keer geld opgenomen.