Nadal op koers voor zijn geliefde Roland Garros

Rafael Nadal heeft zich vrijdag tegen David Ferrer uit een vrijwel geslagen positie teruggevochten in de kwartfinales van het tennistoernooi in Madrid. De voormalige nummer één van de wereldranglijst won uiteindelijk toch in drie sets van zijn landgenoot: 4-6, 7-6 en 6-2. Voor Nadal was het alweer de achttiende overwinning in 22 onderlinge ontmoetingen met Ferrer.

De Spanjaard Nadal leek aanvankelijk op een nederlaag af te stevenen. De gravelkoning kwam op een achterstand van 6-4 en 4-2 en zag dat zijn tegenstander nerveus werd. Nadal greep direct zijn kans en dwong alsnog een tiebreak af. Nadal won die reeks en trok de derde set daarna met 6-2 naar zich toe. Nadal speelt zaterdag tegen Pablo Andujar.

Nadal lijkt in 2013 weer als vanouds te kunnen heersen op gravel. De sterke tennisser won dit jaar al de graveltoernooien van Sao Paolo, Acapulco en Barcelona. Hij verloor finales van Heracio Zeballos in Viña del Mar en van Novak Djokovic in Monaco. Nadal lijkt op tijd in topvorm voor het graveltoernooi van Roland Garros dat op 26 mei in Parijs begint.

De powertennisser won in juni vorig jaar voor de zevende keer op het gravel van Roland Garros en brak daarmee opnieuw een record. Maar de roofbouw op zijn lijf eiste zijn tol. Nadal werd in de tweede ronde van Wimbledon uitgeschakeld tegen de Tsjech Lukas Rosol en kwam daarna door een knieblessure in 2012 niet meer in actie. De afwezigheid van Nadal riep vele vraagtekens op. Zou de wereldster zijn opgebrand?

Nadal maakte begin dit jaar zijn rentree. Opnieuw wist hij een chronische blessure te overwinnen. In 2009, het jaar waarin hij ‘zijn’ Roland Garros niet won, speelden de kniepezen voor het eerst op. Het zou aan zijn harde fysieke spel liggen, zo werd gespeculeerd. Nadal richtte zich sindsdien keer op keer op. De oude Nadal lijkt in Madrid ruim twee weken voor Roland Garros bijna helemaal terug te zijn.