Mubarak weer in rechtszaal - proces verdaagd tot 8 juni

Supporters van oud-president Hosni Mubarak betuigen hun steun in Kairo. Foto AFP / Gianluigi Guercia

De oud-president van Egypte, Hosni Mubarak, is vandaag weer voor de rechter verschenen. Mubarak verklaarde bij de herstart van zijn nieuwe proces onschuldig te zijn. De aanklagers stelden echter met nieuw bewijs tegen Mubarak te zullen komen. Het proces werd zojuist verdaagd tot 8 juni.

Mubarak arriveerde per helikopter bij de rechtbank, meldde persbureau AP eerder vandaag. Hij wordt onder meer aangeklaagd voor de dood van 900 demonstranten tijdens de opstand in 2011 die hem het presidentschap kostte. Ook twee zoons van Mubarak en de voormalige minister van Binnenlandse Zaken staan opnieuw terecht.

Een Egyptisch hof van beroep besloot in januari dat er een nieuw proces tegen Mubarak moest komen.

Mubarak werd vorig jaar juni veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn rol bij de pogingen de opstand van 2011 te onderdrukken. Onder revolutionairen in Egypte was onvrede over de uitspraak, omdat Mubarak niet veroordeeld werd als opdrachtgever tot het dodelijke politiegeweld tegen de betogers, maar alleen omdat hij zijn ambt niet had gebruikt om het bloedbad te stoppen.

Dat Mubarak nu opnieuw voor de rechter staat, heeft vooral te maken met de huidige politieke situatie in Egypte. President Mohammed Morsi kondigde in zijn omstreden decreet in november al aan dat er een tweede proces tegen Mubarak zou komen. Volgens waarnemers zal het nu gestarte nieuwe proces de aandacht moeten afleiden van de slechte staat van de Egyptische economie.

De drie uur durende zitting van vandaag was live te volgen op de Egyptische televisie.