‘Mogelijk meer doden door ongeluk giftrein Wetteren’

Alle huizen van bewoners die nog niets van zich hebben laten horen na het treinongeluk in Wetteren worden doorzocht. “Misschien is er nog iemand gestorven, maar weten we het nog niet”, zei de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers gisteravond.

De resten van de goedentrein die vorige week verongelukte in de buurt van Wetteren.
De resten van de goedentrein die vorige week verongelukte in de buurt van Wetteren. Foto AFP / Dirk Waem

Alle huizen van bewoners die nog niets van zich hebben laten horen na het treinongeluk in Wetteren worden doorzocht. “Misschien is er nog iemand gestorven, maar weten we het nog niet”, zei de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers gisteravond na afloop van een informatiebijeenkomst voor geëvacueerden tegen Belgische media.

De treinramp heeft voor zover bekend één dode geëist. Een man kwam thuis om door het gif dat bij het ongeluk vrijkwam.

Een goederentrein die chemische producten vervoerde ontspoorde vorige week vrijdagnacht. Er brak brand uit en door het bluswater kwamen chemische stoffen in het riool terecht. Via het riool drongen gifdampen de huizen van omwonenden in. Naast de dode vielen meerdere gewonden. De hulpdiensten evacueerden 1979 mensen.

‘Trein reed twee keer zo snel als toegestaan’

Het Nieuwsblad meldt op basis van ingewijden dat de trein 87 kilometer per uur reed waar 40 was toegestaan. Het was overigens al bekend dat de Nederlandse machinist aangaf dat hij te hard had gereden.

Twee wagons zijn gisteren leeggepompt. Vandaag worden de drie locomotieven weggetakeld. Morgen ontfermen bergers zich over een tankwagon met een erg gevaarlijk gas. Dat moet worden afgefakkeld ofwel gecontroleerd verbrand.

    • Pim van den Dool