Lid Hofstadgroep Jason W. onder voorwaarden vrijgelaten

Archieffoto uit 2006: Jason W. arriveert bij de Bunker in Amsterdam-Osdorp om de strafeisen van de aanklagers te horen. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Lid van de Hofstadgroep Jason W. is deze week vrijgelaten. Dat bevestigt een woordvoerder van het College van procureurs-generaal vanochtend. W. had twee derde van zijn celstraf uitgezeten en bij goed gedrag worden veroordeelden dan onder voorwaarden vrijgelaten.

Over de voorwaarden waar W. zich aan moet houden, wil de woordvoerder tegen persbureau Novum alleen zeggen dat die betrekking hebben op het verminderen van het risico dat hij in herhaling valt. Reclassering controleert of hij zich aan die voorwaarden houdt.

W. werd in 2010 veroordeeld tot dertien jaar cel, maar zat al sinds 2004 vast. De destijds 18-jarige W. gooide in dat jaar een handgranaat naar een arrestatieteam dat hem kwam oppakken in het Laakkwartier in Den Haag. Meerdere agenten raakten daarbij ernstig gewond. In 2012 verlaagde de Hoge Raad zijn straf met drie maanden omdat de behandeling van de zaak te lang duurde.

In de gevangenis volgde W. een studie aan de Open Universiteit. De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming concludeerde in 2012 dat er geen aanwijzingen zijn dat W. nog altijd deel uitmaakt van de Hofstadgroep.

    • Pim van den Dool